Ne bi bilo prvi put da se konačno otkrije da je nešto što se smatralo samo legendom stvarno postojalo. Ovaj put na red je došao Merlin, najpoznatiji čarobnjak svih vremena, sin žene i demona o kojem su se diljem Britanije pričale fascinantne priče, posebno one vezane uz kralja Arthura od Camelota, kome je služio kao nešto poput duhovnog vodiča. A sada bi se mogli biti bliže nego ikada saznanju istine o njegovu životu.

Selo Drumelzier u Škotskoj dugo je povezivano s Merlinom. Prema Vita Merlini Sylvestris — The Life of Merlin of the Forest, srednjovjekovnom rukopisu kojeg se još uvijek čuva u Britanskoj biblioteci — Merlin je navodno ondje bio zatvoren i pokopan na obalama rijeke Tweed u sedmom stoljeću. Bile su to priče za koje se stoljećima vjerovalo da su plijenile maštu najmaštovitijih, ali 2022. godine tim volontera i arheologa krenuo je s ambicioznim projektom istraživanja arheološkog nalazišta Drumelzier, izvještava The National. A sada su njihovi napori rezultirali izvanrednim otkrićima koja rasvjetljavaju ranu srednjovjekovnu prošlost regije, posebno o vremenu za koje se vjeruje da iz njega legenda o Merlinu potječe.

Jedno od najznačajnijih otkrića otkriveno je u tvrđavi Tinnis, smještenoj na brežuljku s kojeg se pruža pogled na navodno mjesto čarobnjakove grobnice. Utvrđeno je da je utvrda bila naseljena u kasnom šestom. i ranom sedmom stoljeću nove ere, što se podudara s razdobljem u koje je smještena priča o Merlinu. Utvrda, s veličanstvenim pogledom na dolinu Tweed, vjerojatno je služila kao uporište lokalnim gospodarima, pojačavajući ideju da je to područje bilo od velike važnosti tokom ranog srednjeg vijeka.

Iskopavanjem je također otkriveno prisustvo ostakljenih zidova, što ukazuje na izgradnju utvrde tokom kasnog željeznog doba, što zauzvrat svjedoči o nasilnim sukobima i borbama za vlast (vjerovatno novonastalih kraljevstava) tokom tog razdoblja. Studija je otkrila arheološku formaciju koja nalikuje grobnici (što daje vjerodostojnost legendi).

Proučavane su i Thirlestane gomile, skupina drevnih grobnih humaka. Među njima su otkrili jednu kvadratnog oblika koja datira iz kasnog 3. stoljeća nove ere, a koja se razlikuje od klasičnih okruglih gomila iz bronzanog doba koje je okružuju. Mora da je sadržavao ostatke pojedinaca iznimnog statusa, što sugerira da je mjesto bilo od velike važnosti za prve Britance na tom području. Blizina ovog kasnijeg ukopa drugim, starijim grobnicama implicira da je mjesto zadržalo svoje sveto značenje tisućljećima.

Najintrigantniji aspekt projekta bilo je geofizičko istraživanje provedeno u blizini mjesta koje se tradicionalno povezuje s Merlinovim grobom. Istraživanje je otkrilo arheološku formaciju nalik grobnici (što potvrđuje legendu). Iako je nemoguće potvrditi je li ovo doista čarobnjakovo posljednje počivalište, prisutnost takve formacije na mjestu prožetom folklorom sugerira da priča o Merlinu može imati korijene u stvarnim historijskim događajima ili praksama.