Preminuo je libanski romanopisac Elias Khoury koji je veliki dio svojih djela posvetio palestinskoj stvari i predavao na univerzitetima diljem svijeta. Bio je jedan od najistaknutijih libanonskih intelektualaca. Imao je 76 godina.

Khoury, vodeći glas arapske književnosti, bio je bolestan mjesecima te je primljen i otpušten iz bolnice nekoliko puta tokom prošle godine sve do svoje smrti rano u nedjelju, objavio je dnevnik Al-Quds Al-Arabi za koji je radio.

Libanski spisatelj, rođen i odrastao u Bejrutu, otvoreno je branio slobodu govora i oštro kritikovao diktature na Bliskom istoku.

Osim svojih romana, Khoury je pisao članke u različitim arapskim medijima tokom proteklih pet desetljeća, što ga je učinilo poznatim u cijelom arapskom svijetu.

Dva dana nakon što je sedmog oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, Khoury je napisao članak u dnevniku Al-Quds A-Arab pod naslovom "To je Palestina". Khoury je tada napisao da je “najveći zatvor na otvorenom, opkoljeni geto Gaze, pokrenuo rat protiv Izraela, okupirao naselja i natjerao doseljenike u bijeg”.

Rođen u Bejrutu 12. jula 1948. godine, Khoury je bio poznat po svojim političkim stavovima od podrške Palestincima do oštre kritike Izraela i onoga što je nazvao "brutalnom" politikom naseljavanja palestinskih teritorija. Studirao je na Libanskom univerzitetu, a kasnije na Univerzitetu u Parizu, gdje je doktorirao.

"Katastrofa je počela 1948. i još uvijek traje", napisao je jednom govoreći o izraelskoj politici naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijima. “Nakba” ili “katastrofa” je izraz koji mnogi Arapi koriste za opisivanje raseljavanja stotina hiljada Palestinaca kada je Izrael stvoren 1948. godine.

Khoury je bio otvoreni zagovornik arapskih pobuna koje su izbile u regiji počevši od 2011. i srušile nekoliko vlada. "Pitanje nije zašto su arapske pobune izbile", napisao je Khoury nakon ustanaka u kojima su svrgnuti dugogodišnji čelnici kao što su Hosni Mubarak iz Egipta i Zine El Abidine Ben Ali iz Tunisa. “Nije pitanje kako su ljudi srušili zid straha, nego kako je strah izgradio arapska kraljevstva tišine pet desetljeća.”

Khoury, koji je pripadao grčkoj pravoslavnoj kršćanskoj obitelji, učestvovao je u građanskom ratu u Libanu 1975.-1990. i bio je ranjen u jednoj od bitaka.

Od 1992. do 2009. Khoury je bio urednik kulturne rubrike vodećih libanskih novina An-Nahar. Do svoje smrti bio je glavni urednik časopisa Palestine Studies, biltena koji izdaje Institut za palestinske studije sa sjedištem u Bejrutu.

Njegov prvi roman objavljen je 1975., ali njegov drugi, Mala planina, koji je objavio 1977., a bavio se razornim građanskim ratom u Libanonu, bio je vrlo uspješan. Bab Al-Shams ili Vrata sunca, objavljen 2000. godine, govori o palestinskim izbjeglicama u Libanu od 1948. Film po tom romanu snimljen je u Egiptu.

Romani su mu prevedeni na nekoliko jezika, uključujući hebrejski. Khoury je također predavao na različitim svjetskim univerzitetima uključujući New York, Columbia, Princeton i Houston, kao i Univerzitet u Londonu.