Jemenski Huti gerilci su danas a svojim oružjem dosegli izraelsku teritoriju po treći put od početka rata u Gazi. Tvrde da su koristili hipersoničnu balističku raketu zemlja-zemlja, koje može premašiti i do pet puta veću brzinu zvuka, iako Izrael negira da se radi o toj vrsti oružja.

Projektil je lansiran u zoru i pao je blizu Tel Aviva i glavnog aerodroma u zemlji, Ben Gurion. Učinkovita upotreba ove vrste oružja je novost, budući da je do sada milicija ovo područje Izraela uspjela pogoditi samo prošlog jula dronom, a ne projektilom, koji je ugasio život jednog stanovnika tog grada. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će pobunjenici platiti "visoku cijenu" nakon što su uprli prst u Iran koji podržava Hutije, kao i Palestince iz Hamasa i Libanonce iz Hezbollaha.

Ovaj put nije bilo smrtnih slučajeva, značajne štete ili značajnih kašnjenja u komunikaciji. Život se u Tel Avivu i okolini odvija normalnim tokom, no jemenski pobunjenici uspjeli su nas još jednom podsjetiti da i dalje predstavljaju prijetnju. Istodobno su pokazali da, unatoč napadima međunarodne vojne koalicije na njihovu teritoriju kako bi smanjili svoje ofanzivne sposobnosti, još uvijek imaju oružje koje može doseći s udaljenosti od oko 2000 kilometara do najnaseljenijeg područja Izraela. Gerilci su s različitih tačaka snimali i na društvenim mrežama širili ono za što tvrde da je lansiranje projektila, slike koje je preuzela izraelska štampa, javlja dopisnik El Paisa iz Tel Aviva.

Izraelske vlasti nagovijestile su da njihovi odbrambeni sistemi, na čelu s takozvanom Željeznom kupolom, nisu uspjeli presresti raketu. "Prema preliminarnom ispitivanju, projektil se očito raspao u zraku" nakon što je lansiran u 6:21 ujutro, rekla je vojska u saopćenju, u kojem je priznala da je napravljeno nekoliko pokušaja presretanja ispaljivanja kada je stiglo do zemlje i da još uvijek istražuju napad. Kasnije su dodali da jesu pogodili projektil, ali da ga nisu uništili.

Alarmi su počeli upozoravati stanovnike na mogućnost udara kako bi se mogli skloniti, a devet osoba je moralo biti zbrinuto zbog lakših ozljeda dok su trčali u skloništa, prema lokalnim hitnim službama.

Dan ranije, bespilotna letjelica udarila je u zgradu u Tel Avivu, ubivši jednog od njenih stanovnika i ranivši četvero. To je do sada jedina smrt koju su Jemenci uzrokovali tokom sukoba u Izraelu. Bilo je to prvi put da su uspjeli doći do srca zemlje.