Pjevač i tekstopisac Bruce Springsteen smatra se izvođačem koji svojim tekstovima i muzičkim stilom najbolje utjelovljuje bit Sjedinjenih Država. Njemu u čast, samo sat vremena od New Yorka, bit će postavljen novi muzej nazvan Bruce Springsteen Archives and Center for American Music (BSACAM), čija je misija očuvanje umjetnikove muzičke ostavštine i njegovog važnog mjesta u historiji američke muzike.

Dizajniran od strane američkog studija CookFox Architects u suradnji s arhivom Brucea Springsteena i Centrom za američku muziku, muzej će sadržavati koncertne video-zapise pjevača i njegovog E Street Banda, instrumente, kostime, ekskluzivne intervjue i još mnogo toga.

Godine 2011. Univerzitet Monmouth, koje se nalazi u rockerovoj rodnoj državi New Jersey, stvorio je Posebnu kolekciju Brucea Springsteena, sastavljenu od oko 35.000 predmeta iz 47 zemalja, uglavnom doniranih od strane njegovih fanova. Nedaleko od univerzitetskog kampusa Bruce Springsteen napisao je svoju kultnu pjesmu Born to Run. Sada se kolekcija univerziteta širi na muzej koji se sastoji od dva kata, gdje će biti predstavljeni svi predmeti vezani uz karijeru Bossa, kako ga njegovi fanovi odmilja zovu.

Osim toga, prostor će imati kabine za slušanje, pozorište te galeriju fotografija i grafita, koji će prikazati evoluciju i vrhunce njegove karijere. Vinilne ploče, kostimi, promotivni materijali, plakati, rukom pisani tekstovi. Bez sumnje, BSACAM će biti raj za fanove Brucea Springsteena. Međutim, kreatori muzeja kažu da će kolekcija biti zanimljiva svima, jer je Bruce Springsteen izvor utjecaja i inspiracije, čija se slava proteže izvan Sjedinjenih Država. Muzej planira otvoriti svoja vrata javnosti 2026. godine.