Georgetown University Press je objavio knjigu Spies for the Sultan: Ottoman Intelligence in the Great Rivalry with Spain (Autor: Emrah Safa Gürkan, preveli na engleski Jonathan M. Ross I İdil Karacadağ)

Knjiga predstavlja fascinantnu historiju obaveštajnih praksi i njihovog uticaja na rivalstvo velikih sila u ranom modernom dobu.

U šesnaestom stoljeću, intenzivno rivalstvo između Osmanskog carstva i španskog Habsburškog carstva i njegovih saveznika, podstaklo je stvaranje rane moderne obavještajne službe. Prevedeno na engleski po prvi put, Špijuni za sultana Emraha Safe Gürkana rekonstruraju ovu historiju osmanske špijunaže, sabotaže i prakse podmićivanja u mediteranskom svijetu.

Tada, kao i sada, prikupljanje političkih, pomorskih, vojnih i ekonomskih informacija bilo je od suštinskog značaja za držanje koraka ispred svojih rivala. Porozne i promjenjive granice, sposobnost preuzimanja višestrukih identiteta i promjenjive odanosti stvorili su uslove u ovoj eri za špijunažu širom Mediterana. Osmanlije su koristile mreže trgovaca, vojnika i drugih putnika kako bi se kretali među svojim neprijateljima i slali obavještajne podatke sa dalekih tačaka. Osmanski sultani ulagali su u nove tehnologije kriptografije i stenografije. Osmanski obavještajni operativci ne samo da su prikupljali informacije, već su koristili dezinformacije, mito i sabotažu kako bi srušili svoje neprijatelje

Ova historija rane moderne obavještajne službe temelji se na izvanrednim arhivskim istraživanjima u Turskoj, Španiji, Italiji, Austriji i Hrvatskoj i pruža važan uvid u porijeklo moderne obavještajne službe.

Izvor: Historiografija.ba