Posljedice obilnih kišnih padavina proteklih dana, nisu zaobišle ni zgradu Narodne i univerzitetske biblioteke ˝Derviš Sušić˝ u Tuzli, čiji su zaposlenici saopćili da se unazad dva dana bore s vodom, čineći sve da zaštite fond koji se nalazi u ugroženim prostorijama.

Izbacivanje vode iz poplavljenih prostorija, čišćenje podova i stalaža, kao i iznošenje ili podizanje knjiga, časopisa i dokumenata na visočije police dio su poslova koji zaposleni u Biblioteci obavljaju od jučer.

Zaposlenici i menadžment ove javne ustanove također su se zahvalili svima koji su im pomogli u prevazilaženju novonastale situacije.

˝Sa nezavidno malim brojem zaposlenih, uspijevamo savladati ovu vanrednu situaciju. Zahvaljujemo se i ljudima iz JKP Vodovod i kanalizacija koji su vrlo brzo nakon poziva stigli i pomogli da bar dijelom spriječimo veću katastrofu˝, naveli su iz NUB ˝Derviš Sušić˝.

Danima unazad vremenska prognoza u Tuzlanskom kantonu je nepovoljna, a poplave su osim Tuzle, pogodile i Lukavac, Živinice, Kalesiju, Gračanicu i Gradačac. Zbog jakog pljuska koji je jučer u večernjim satima pogodio područje općine Čelić, došlo je do izlijevanja svih vodotoka, nakon čega je proglašeno stanje prirodne nesreće.