Cijena električne energije u Evropi prelazi sve dosadašnje granice. Iako se ne očekuje da će takva situacija trajati vječno, čak i nakon što cijene plina dosegnu određeni stepen umjerenosti, proizvodnja električne energije korištenjem solarnih fotonaponskih uređaja pojeftinit će toliko da će biti deset puta jeftinija, navodi se u izvještaju kompanije za energetska istraživanja.

Evropa se uvijek oslanjala na plinske elektrane za svoje energetske potrebe. Geopolitička napetost oko Ukrajine dovela je problema s opskrbom ruskim plinom, što je direktno utjecalo na ukupnu cijenu energije na ovom kontinentu.

Cijene plina u plinskom čvorištu Title Transfer Facility (TTF) u Holandiji bile su u prosjeku 46 dolara po megavat-satu (MWh) u 2021. godini. TTF cijene referentna su tačka za cijene plina u Zapadnoj Evropi i naglo su porasle nakon početka sukoba u Ukrajini ove godine. Cijena TTF-a u vrijeme izrade izvještaja iznosila je 134 dolaru po MWh, što je naglo povećanje od 187 posto.

Kako dolaze zimski mjeseci, Evropa će se, vjerovatno, ponovo suočiti s teškim periodom. Cijene plina možda neće dostići maksimum od 330 dolara po MWh kao u augustu, ali s obzirom na to da sukob u Ukrajini ne pokazuje znakove jenjavanja, malo je vjerovatno da će se povećati izvoz ruskog plina, a Evropljani će morati plaćati više za svoje potrebe grijanja.

Čak i usred visokih cijena energije, evropska proizvodnja energije iz plina porasla je za četiri posto ove godine, jer se regija mora nositi s padom proizvodnje energije nakon što su nuklearni proizvodni pogoni isključeni. Kako su rijeke ovog ljeta presušile, trpjela je i proizvodnja hidroelektrana te je plin nadoknađivao ove gubitke.

Ipak, nakon Nove godine očekuje se poboljšanje situacije jer će nuklearne elektrane u Francuskoj biti ponovo u funkciji i dodat će 30 GW energije u mrežu. Kako se 2023. godina bude bližila kraju, očekuje se da će kapacitet obnovljivih izvora energije u obliku solarnih i vjetroelektrana isporučiti još 50 GW.

U narednih nekoliko godina, dok evropske zemlje gledaju da instaliraju više kapaciteta za obnovljivu energiju kako bi smanjile svoje emisije ugljika, prosječni kapitalni trošak ovih instalacija past će na 1,3 dolara po watu, navodi se u izvještaju.

Očekuje se da će se cijena TTF plina stabilizirati do kraja decenije i mogla bi pasti na 31 dolar po MWh. Nivelirani trošak energije (LCOE) iz plina dostigao bi približno 150 dolara po MWh. Iako bi ovo moglo zvučati jeftino u poređenju s onim što potrošači u Evropi plaćaju danas, to će i dalje biti višestruko skuplje od onog što će se dobivati iz solarnih postrojenja, dodaje se u izvještaju. Da bi plin ostao konkurentan, njegove cijene morale bi pasti na 17 dolara po MWh, što se u izvještaju naziva “nezamislivim” u trenutnom scenariju.

Ako se evropski donosioci odluka odluče da potroše novac na izgradnju kapaciteta obnovljive energije, umjesto da trenutno plaćaju visoke cijene plina, čak 100 GW novih energetskih kapaciteta trebalo bi se dodati u sistem već 2025. godine. Za samo još tri dodatne godine ovaj bi kapacitet dostigao 333 GW te bi se proizvodilo dovoljno mnogo energije da se njome zamijeni ona koju trenutno dobivamo iz elektrana na plin.

Evropa bi i nakon toga mogla zadržati plin u svom energetskom miksu kako bi riješila povremene probleme s obnovljivim izvorima energije, posebno tokom zimskih mjeseci. Ipak, to bi kontinent oslobodilo sadašnjeg bola zbog problema s opskrbom.