Igore Stojanoviću ne govorite istinu!

Žao mi je što u toku predizborne kampanje, umjesto da razgovaram sa građanima Novog Sarajeva i prezentujem im svoj program i viziju promjena u našoj Općini, moram gubiti vrijeme na odgovaranje Igoru Stojanoviću - potpredsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, gospodin Stojanović je optužio SDA da želi napraviti islamsku državu na 22% teritorije. Osim što su takve optužbe opasne, jer svi znamo šta je nakon takvih i sličnih optužbi na račun SDA uslijedilo '90-ih godina, one su naprosto netačne.

Ja se zovem Ana Tomičić. Etnički sam Hrvatica. Rođena sam i odrasla na Grbavici. Sa 18 godina otišla sam u inostranstvo, gdje sam studirala i diplomirala na Univerzitetu u Grazu Nauke o održivom razvoju i poslovnu ekonomiju. Poslovnu karijeru započela sam u eminentnoj austrijskoj kompaniji, no ipak sam se odlučila za povratak u svoj rodni grad, jer svugdje osim u svome gradu i svojoj Domovini se osjećam kao gost.

Nakon što sam završila sa svojim formalnim obrazovanjem i nakon što sam pronašla adekvatno zaposlenje u privatnom sektoru, odlučila sam da se politički aktiviram, te da svoje znanje, iskustvo i energiju stavim na raspolaganje građanima svoje lokalne zajednice, ali i društva u cjelini.

Na predstojećim izborima kandidat sam SDA za Općinsko vijeće Novo Sarajevo na visokom broju 5.

Zašto sam izabrala baš SDA?

Zato što SDA, za razliku od Trojke, prije, tokom i nakon Neumskih pregovora, upravo nije pristala da ja kao Ana iz Sarajeva, vrijedim manje nego recimo neka Ana iz Čapljine ili Livna.

Trojka i SDP se, s druge strane, baš i ne mogu time pohvaliti, jer ste izdali sve principe koje ste proklamovali dok niste zauzeli pozicije vlasti.

Dakle, SDA da je željela mogla je, ali nije pristala na bošnjačku ili kako gospodin Stojanović zlonamjerno kaže islamsku državu zaokruženu na 22% teritorije.

Osim toga, sa ljudima iz SDA, kako iz mog Općinskog odbora, tako i sa viših nivoa, intenzivno se družim posljednjih godinu dana. Zajedno smišljamo nove ideje, pišemo programe, dijelimo viziju i radimo političku kampanju.

I nikada, ali baš nikada, nisam primijetila da se ja kao Hrvatica, kao Bosanka, kao Sarajka ili ako baš insistirate kao katolkinja, tretiram drugačije od svojih kolega Bošnjaka ili muslimana.

U SDA uopšte nije važno kako se neko zove, pa čak ni u šta vjeruje, jedini kriterij koji uzimamo za relevantan jeste taj da li neko voli i gradi Bosnu i Hercegovine ili je ne voli i ruši.

Svjesna sam da nakon što ste dobili šansu da vladate u Kantonu Sarajevo 6 godina, u Općini Novo Sarajevo 4 godine, a na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta FBiH već 2 godine, te nakon što niste postigli nikakve rezultate, čak naprotiv, sve ste uništili, nemate se čime pohvaliti građanina.

Međutim, nemojte zbog toga što se nemate čime pohvaliti i zato što nemate šta ponuditi građanima, generisati ovakve opasne i zlonamjerne teme i debate.

Mislim možete, imate pravo i na to, jer je upravo SDA u Sarajevu izgradila demokratsko društvo, ali uvijek ćete dobit odgovor, kako od nas, tako i od građana već 06. oktobra ove godine.

Stoga, da zaključim, gospodine Stojanoviću, uz dužno poštovanje, govorite neistine!