Bitka kod Marenga odigrala se 14. juna 1800. godine u sjevernoj Italiji, blizu mjesta Alessandria. Napoleon je predvodio francusku vojsku protiv habsburških snaga pod vodstvom feldmaršala Michaela von Melasa. Bitka je bila ključna za Napoleonovu kampanju u Italiji i učvrstila je njegov položaj kao prvog konzula Francuske.

U početku, bitka nije išla u korist Napoleona. Francuske snage su bile nadjačane i činilo se da će pretrpjeti poraz. Međutim, dolaskom pojačanja pod vodstvom generala Louisa Desaixa, francuska vojska je uspjela preokrenuti situaciju i ostvariti pobjedu. Desaix je, nažalost, poginuo u bitci, ali njegova hrabrost i strategija bili su ključni za pobjedu.

Kako je nastalo jelo piletina Marengo

Prema legendi, nakon pobjede u bitci, Napoleon je bio gladan, ali su zalihe hrane bile ograničene. Njegov kuhar, Dunand, improvizirao je jelo koristeći dostupne sastojke: piletinu, paradajz, masline, jaja i rakove. Napoleon je bio toliko zadovoljan jelom da je naredio da mu se priprema nakon svake bitke.

Recept za Piletinu Marengo

Sastojci:

1 cijela piletina, narezana na komade

2 kašike maslinovog ulja

2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana

4 paradajza, oguljena i narezana

1 šolja pilećeg temeljca

1/4 šolje crnih maslina

4 jaja

4 raka (opcionalno)

Sol i biber po ukusu

Svježi peršun za ukras

Priprema

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana.

Dodajte bijeli luk i pržite još jednu minutu.

Dodajte paradajz, pileći temeljac. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, ili dok piletina ne postane mekana.

Dodajte masline i kuhajte još 10 minuta.

U međuvremenu, u maloj tavi pržite jaja na oko. Ako koristite rakove, kuhajte ih u kipućoj vodi dok ne postanu crveni.

Poslužite piletinu s umakom, ukrašenu jajima na oko i rakovima. Pospite svježim peršunom.

Piletina Marengo nije samo ukusno jelo, već i dio povijesti. Svaki zalogaj ovog jela podsjeća nas na Napoleonovu genijalnost i jednostavnost. Isprobajte ovaj recept i doživite okus povijesti u svom domu.