Bitka kod Marenga odigrala se 14. juna 1800. godine u sjevernoj Italiji, blizu mjesta Alessandria. Napoleon je predvodio francusku vojsku protiv habsburških snaga pod vodstvom feldmaršala Michaela von Melasa. Bitka je bila ključna za Napoleonovu kampanju u Italiji i učvrstila je njegov položaj kao prvog konzula Francuske.
U početku, bitka nije išla u korist Napoleona. Francuske snage su bile nadjačane i činilo se da će pretrpjeti poraz. Međutim, dolaskom pojačanja pod vodstvom generala Louisa Desaixa, francuska vojska je uspjela preokrenuti situaciju i ostvariti pobjedu. Desaix je, nažalost, poginuo u bitci, ali njegova hrabrost i strategija bili su ključni za pobjedu.
Kako je nastalo jelo piletina Marengo
Prema legendi, nakon pobjede u bitci, Napoleon je bio gladan, ali su zalihe hrane bile ograničene. Njegov kuhar, Dunand, improvizirao je jelo koristeći dostupne sastojke: piletinu, paradajz, masline, jaja i rakove. Napoleon je bio toliko zadovoljan jelom da je naredio da mu se priprema nakon svake bitke.
Recept za Piletinu Marengo
Sastojci:
1 cijela piletina, narezana na komade
2 kašike maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
4 paradajza, oguljena i narezana
1 šolja pilećeg temeljca
1/4 šolje crnih maslina
4 jaja
4 raka (opcionalno)
Sol i biber po ukusu
Svježi peršun za ukras
Priprema
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana.
Dodajte bijeli luk i pržite još jednu minutu.
Dodajte paradajz, pileći temeljac. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, ili dok piletina ne postane mekana.
Dodajte masline i kuhajte još 10 minuta.
U međuvremenu, u maloj tavi pržite jaja na oko. Ako koristite rakove, kuhajte ih u kipućoj vodi dok ne postanu crveni.
Poslužite piletinu s umakom, ukrašenu jajima na oko i rakovima. Pospite svježim peršunom.
Piletina Marengo nije samo ukusno jelo, već i dio povijesti. Svaki zalogaj ovog jela podsjeća nas na Napoleonovu genijalnost i jednostavnost. Isprobajte ovaj recept i doživite okus povijesti u svom domu.