Konvencija je okupila 55 delegata, među kojima su bili neki od najistaknutijih američkih lidera tog vremena, uključujući Georgea Washingtona, Benjamina Franklina i Jamesa Madisona. Washington je predsjedavao konvencijom, dok je Madison, često nazivan “Ocem Ustava”, igrao ključnu ulogu u njegovom sastavljanju.

Jedan od najvećih izazova s kojima su se delegati suočili bio je balansiranje interesa velikih i malih država. Konektikatski kompromis, koji je uspostavio dvodomni Kongres sa Senatom i Predstavničkim domom, bio je ključan za postizanje dogovora. Senat je osigurao jednak broj predstavnika za svaku državu, dok je Predstavnički dom bio proporcionalan broju stanovnika.

Nakon potpisivanja, Ustav je morao biti ratifikovan od strane najmanje devet od trinaest država kako bi stupio na snagu. Delaware je prva država koja je ratifikovala Ustav 7. decembra 1787. godine, a proces ratifikacije završio je 21. juna 1788. godine kada je New Hampshire postao deveta država koja je ratifikovala dokument.

Ustav je stupio na snagu 4. marta 1789. godine, a prvih deset amandmana, poznatih kao Povelja o pravima (Bill of Rights), dodano je 1791. godine kako bi se osigurala zaštita osnovnih prava građana.

Najvažniji amandmani

Prvi amandman (1791): Garantuje slobodu govora, štampe, religije, okupljanja i peticije.

Drugi amandman (1791): Garantuje pravo građana na nošenje oružja.

Trinaesti amandman (1865): Ukida ropstvo i prisilni rad, osim kao kaznu za zločin.

Četrnaesti amandman (1868): Osigurava pravo na državljanstvo i jednaku zaštitu zakona za sve osobe rođene ili naturalizirane u SAD-u.

Petnaesti amandman (1870): Zabranjuje uskraćivanje prava glasa na osnovu rase, boje kože ili prethodnog stanja ropstva.

Devetnaesti amandman (1920): Daje ženama pravo glasa.

Dvadeset drugi amandman (1951): Ograničava predsjednički mandat na dva mandata.

Savremene inicijative

U posljednje vrijeme, postoje različite inicijative i prijedlozi za izmjene Ustava, uključujući reformu izbornog kolegija, rasprave o Drugom amandmanu i pitanja rasne i socijalne pravde.

Naslijeđe

Ustav Sjedinjenih Američkih Država ostaje najstariji pisani i kodifikovani nacionalni ustav koji je još uvijek na snazi. Njegova sposobnost prilagođavanja kroz amandmane i interpretacije omogućila je da ostane relevantan više od dva stoljeća. Ovaj dokument ne samo da je postavio temelje za američku vladu, već je također inspirisao mnoge druge nacije u njihovim nastojanjima da uspostave demokratske sisteme vlasti.