Iranski svemirski program započeo je 2009. godine lansiranjem prvog domaćeg satelita, Omid. Ovaj satelit označio je početak ambicioznog plana Irana da postane značajan igrač u svemirskoj tehnologiji. Tokom godina, Iran je lansirao nekoliko satelita, uključujući Rasad-1 2011. godine i Navid 2012. godine.

Jedan od najznačajnijih trenutaka u iranskom svemirskom programu bio je 2013. godine kada su uspješno poslali majmuna u svemir i vratili ga nazad. Ovaj podvig pokazao je sposobnost Irana da razvija tehnologiju potrebnu za slanje živih bića u svemir, što je korak prema eventualnim ljudskim misijama.

Lansiranje satelita Chamran-1

Dana 14. septembra 2024. godine, Iran je uspješno lansirao istraživački satelit Chamran-1 u orbitu. Satelit je lansiran raketom Qaem-100, koju je razvila Iranska Revolucionarna garda.

Chamran-1 je postavljen u orbitu na visini od 550 kilometara, što predstavlja značajan tehnološki napredak za iranski svemirski program.

Reakcije na lansiranje

Lansiranje Chamran-1 izazvalo je različite reakcije na međunarodnoj sceni. Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, izrazile su zabrinutost da bi ovakvi svemirski programi mogli pomoći Iranu u razvoju balističkih raketa. SAD i njihovi saveznici tvrde da su aktivnosti Irana na balističkim projektilima u suprotnosti sa Rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

S druge strane, iranski lideri su ovaj uspjeh predstavili kao dokaz sposobnosti zemlje da prevaziđe međunarodne sankcije i tehnološke prepreke. Iranski ministar telekomunikacija, Isa Zarepour, izjavio je da je lansiranje Chamran-1 veliki korak naprijed za iransku nauku i tehnologiju.

Postoje spekulacije da su i Kina i Rusija pružile određenu pomoć Iranu u razvoju njegovih raketnih tehnologija. Iako zvanične potvrde o direktnoj pomoći u razvoju specifičnih raketa, poput Qaem-100, nisu javno dostupne, Iran je značajno unaprijedio svoje raketne kapacitete kroz domaće napore i razvoj.

Iranski svemirski program nastavlja napredovati uprkos međunarodnim pritiscima i sankcijama. Lansiranje satelita Chamran-1 predstavlja značajan tehnološki uspjeh i pokazuje sposobnost Irana da razvija napredne svemirske tehnologije uprkos svim poteškoćama.