Padobranci su skokovima iz aviona iz doba Drugog svjetskog rata u Normandiji najavili sedmicu ceremonija obilježava 80. godišnjice Dana D i iskrcavanja savezničkih snaga koje su izborile pobjedu u ratu protiv nacističkog vođe Adolfa Hitlera, prenosi Anadolija.

Tadašnji mladi vojnici iz Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade i drugih savezničkih nacija iskrcani su na obalu Normandije kroz neprijateljsku vatru na pet plaža 6. juna 1944. godine.

Sve je manji broj živih veterana koji se vraćaju da se prisjete mjesto na kojem su izgubili hiljade svojih prijatelja, ali i izvojevali podvig za promjenu historijskog toka.

Danas su tri transportna aviona C-47, takozvani radni konji rata, bacili tri dugačka niza skakača, čiji su se okrugli padobrani otvarali na plavom nebu, uz ovacije okupljene mase koja je uživala u pjesmama Glena Miller i Edith Piaf.

Dio svrhe vatrometa, padobranskih skokova, svečanih komemoracija i ceremonija kojima će svjetski lideri prisustvovati ove sedmice je i prenošenje štafete sjećanja na sadašnje generacije koje sada ponovo gledaju rat u Evropi, u Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i britanski članovi kraljevske porodice su među VIP osobama koje Francuska očekuje na događajima za Dan D.

Deseci veterana Drugog svjetskog rata i svjedoka Dana D okupljaju se ovih dana u Francuskoj. Najmlađi veteran u grupi koja je stigla u Normandiju ima 96, a najstariji 107 godina, prema podacima njihovog prijevozniku iz Dallasa American Airlinesa.