Neobično dobro očuvana stela od ružičastog granita posvećena faraonu Tutankamonu i izložena u Abu Dhabiju ne samo da čuva tajne starog Egipta od prije nekoliko hiljada godina. To bi takođe mogao biti ključ potencijalnog skandala, vrlo aktualnog, trgovine antikvitetima i krivotvorenja dokumentacije u koji su navodno umiješane istaknute osobe iz svijeta kulture i arheologije u Francuskoj.

Institucije i vlada drhte pred novim Tutankamonovim prokletstvom, kako ga naziva sedmičnik Le Canard Enchaîné, koji je otkrio neke detalje istrage koje već upućuju na prve osumnjičene: onaj koji je do prošlog ljeta bio predsjednik najprestižnijeg muzeja na svijetu, pariškog Louvrea, Jean-Luc Martinez, optužen je za prevaru i pranje novca u trgovini antikvitetima.

Martinez je prošlog ponedjeljka pozvan i priveden u Centralni ured za borbu protiv trgovine kulturnim dobrima (OCBC, akronim na francuskom). Policija ne navodi razloge, navodeći da je istraga u toku. Šute i iz Louvrea, nije bilo službene reakcije na slučaj koji prijeti da postane veliki skandal 

Jer nakon što je napustio dužnost u Louvreu, u augustu 2021. godine, Martinez je imenovan ambasadaorom za međunarodnu saradnju na pitanjima baštine. Hostoričar je i autor izvještaja o tome kako "Zaštititi naslijeđe u situacijama oružanog sukoba" koje je 2015. zatražio tadašnji francuski predsjednik François Hollande. Dijelovi koji su u fokusu istraga francuskog pravosuđa i zbog kojeg Martineza istražuju odnose se na pljačke izvršene tokom nereda u nekoliko bliskoistočnih zemalja tokom takozvanog Arapskog proljeća (2010.-2012.).

Sumnje su dovoljno čvrste da sudac optuži osobu tako cijenjenu kao što je Martinez za tako ozbiljne stvari kao što su "saučesništvo u prevari u organiziranoj bandi i pomaganje u lažiranju porijekla imovine“. Njegovi advokati rekli su agenciji France Presse u četvrtak da Martinez "odlučno odbacuje optužbu u ovom slučaju", ali da će za sada govoriti samo na sudu.

Još dvojica poznatih egiptologa koji su zajedno s Martinezom uhapšeni u ponedjeljak pušteni su bez optužnice, barem za sada. To su Vincent Rondot, sadašnji kustos odjela za egipatske antikvitete u Louvreu i Olivier Perdu, koji drži katedru egiptologije na Collège de France.

Istrage su dio opsežne međunarodne istrage o trgovini antikvitetima koja je zahvatila Louvre u Abu Dhabiju i Metropolitan Museum u New Yorku. Nekoliko trgovaca umjetninama i stručnjaka osumnjičeno je da su izradili lažne dokumente kako bi izmislili porijeklo predmeta opljačkanih tokom Arapskog proljeća, uključujući Stelu Tutankamona i četiri druga djela koja je Louvre u Abu Dhabiju nabavio 2016. za ukupno 15,2 miliona eura.

Martinez, Rondot i Perdu bili su odgovorni, podsjeća Canard, za potvrđivanje potvrda o autentičnosti o porijeklu komada koje je kupio Abu Dhabi. Ove potvrde povezane su s dvojicom poznatih pripadnika svijeta antikviteta za koje se sumnja da su trgovali drugim antikvitetima: specijalistom za arheologiju Christopheom Kunickim i njemačkim trgovcem umjetninama Robenom Dibom.

Kunicki, koji je radio za aukcijsku kuću Bergé & Associés poslovnog čovjeka Pierrea Bergéa, koji je umro 2017. godine, vlasti su pratile od prodaje zlatnog sarkofaga Nedjemankh 2017. godine koji je zatim prodan Metropolitan muzeju u New Yorku za 3,5 miliona eura. Kunicki je uvjeravao da je djelo legitimno napustilo Egipat 1971. godine, ali je istraga dokazala da je ukradeno tokom pobune protiv predsjednika Hosnija Moubaraka 2011., te da je vraćeno u zemlju 2019.

Prema Canardu, trojica francuskih stručnjaka koji su sada pod istragom su, u najmanju ruku, "zatvorili oči pred lažnim potvrdama". Profesor na Univerzitetu Paul-Valéry u Montpellieru Marc Gabolde, veliki stručnjak ua Tutankamona, počeo je istraživati ​​Stelu od ružičastog granita kada je saznao da je prodana Abu Dhabiju. Godine 2018. upozorio je Louvre da su mu se "okolnosti odlaska tog spomenika iz Egipta, preko kapetana njemačke trgovačke mornarice iz Bremena 1930-ih, činile nejasnim", rekao je za Canard.

Nije dobio nikakav odgovor od nadležnih francuskih vlasti, odnosno Martineza i druge dvojice stručnjaka.