Fondacija Pablo Neruda, koja je zadužena za očuvanje ostavštine čileanskog pjesnika i upravljanje nad njegova tri doma pretvorena u muzeje, ostala je bez sredstava od zatvaranja tokom pandemije koronavirusa.

Fernando Saez, izvršni direktor, kaže da bi, ako fondacija ne osigura nova sredstva u sljedećih "četiri ili pet mjeseci", mogla biti prisiljena zatvoriti slavne domove dobitnika Nobelove nagrade za književnost, iako vjeruje da će vlada Gabriela Borića pomoći da se izbjegne ovakav ishod.

Saez tvrdi da potraga za ekonomskom potporom dolazi nakon "tri vrlo jake kampanje protiv Nerude", pokrenute u posljednjih nekoliko godina zbog silovanja koje je autor priznao u svojim posthumnim memoarima, načinom na koji je okrenuo leđa svojoj kćeri Malvi Marini, koja je rođena s hidrocefalusom i feminističkim preispitivanjem njegovih pjesama.

Feministički pokret bacio je sjenu na visoku figuru Nerude. U svojoj knjizi The Complete Memoirs, objavljenoj godinu dana nakon njegove smrti 1973. godine, pjesnik opisuje silovanje žene, “tamilke iz kaste parija” koje je počinio dok je bio konzul Čilea, između 1929. i 1930. na Cejlonu (današnja Šri Lanka). “Bilo je to spajanje čovjeka i kipa. Cijelo je vrijeme držala oči širom otvorene, potpuno bez odgovora. Imala je pravo što me prezirala”, ispričao je u knjizi čije je novo čitanje počelo izazivati ​​kontroverze prije desetak godina.

Njegovo vlastito otkriće jedini je dokaz onoga što se dogodilo krajem 1920-ih. Prije četiri godine, ženske organizacije i zastupnici različitih političkih linija suprotstavili su se inicijativi Zastupničkog doma za promjenu imena zračne luke Santiago u čast pjesnika, zbog tog priznanja.

"Sve je izvučeno iz konteksta i promatrano kao da se dogodilo danas", istaknuo je Saez na sastanku sa stranim dopisnicima u kulturnom centru Estravagario, koji se nalazi u blizini vrtova kuće muzeja La Chascona u Santiagu (druga dva su u Valparaísu i Isla Negra, nekih 75 milja od glavnog grada.) “Vjerujem da je za njega bilo vrlo bolno priznanje, prisjetiti se ovog događaja koji je ostavio takav trag na njega. Tvrditi da je imao problema sa ženama, smatram da je to brutalno pretjerivanje”, rekao je izvršni direktor fondacije.

U januaru ove godine čileanska spisateljica Isabel Allende pozvala je ljude da ne sabotiraju pjesnikovo djelo. “Neruda priznaje da je silovao ženu i da ga čileanske feministkinje žele eliminirati. Jedna stvar je čovjek s manama – a svi mi imamo mane – a drugo je njegovo djelo”, kazala je.

Povodom 50. obljetnice Nerudine Nobelove nagrade 1971. godine, prošlog je oktobra objavljen tekst o djelu i nasljeđu pjesnika u kojem je teško optužen a to je kontekst u kojem Fondacija Neruda, teško pogođena zatvaranjem svoje tri muzejske kuće tokom pandemije, pokušava prikupiti novac.

Prije zdravstvene krize, imali su godišnji prihod od 2,95 miliona dolara (95% od prodaje ulaznica i suvenira i 5% od autorskih prava). Sada treba pronaći 1,2 miliona dolara da bi mogali "disati" ove godine. Sve su nade sada uprte u premijera Borića. Fondacija je već obavila razgovore sa zamjenicom sekretara za baštinu, a zvaničnici čekaju susret s ministricom kulture Julietom Brodsky.

Neprofitna fondacija nekada je primala do 350.000 ljudi godišnje. Najveći dio posjetitelja bili su strani turisti i studenti. Otkako su kuće ponovno otvorene prošlog septembra uz relevantna zdravstvena ograničenja, brojke posjetitelja veoma su pale. Postupno se vraćaju besplatne pjesničke, tetaraske i filmske radionice koje su desetljećima definirale društveni rad muzejskih kuća. Kulturna djelatnost fondacije takođe uključuje izdavanje časopisa i knjiga za širenje Nerudina djela.

Fondacija je prije pandemije već počela raditi na projektu muzeja u čast pjesnika, koji je nastao kao Espacio Neruda, u glavnom gradu Čilea. Fondacija želi iskoristiti ovu površinu od 1.000 kvadratnih metara za razvoj “tehnološkog i interaktivnog” centra kako bi svojim posjetiteljima približila aspekte pjesnika koje muzejske kuće ne obrađuju u potpunosti: njegovu strast prema geografiji, predmetima, narodu. Ideja je napraviti svojevrsnu digitalnu izložbu koja bi mogla ići na turneju po Čileu i svijetu.

Za provedbu projekta, organizaciji je potrebno između 1,6 i 2,1 miliona dolara godišnje. Cilj je što prije dobiti ta sredstva kako bi u roku od godinu dana u novom Espacio Neruda mogli obilježiti 50. godišnjicu pjesnikove smrti i 100. godišnjicu njegove poznate knjige 20 ljubavnih pjesama i jedna očajnikova.