Bošnjačka dijaspora nije samo prostor gdje se dešavaju kulturni događaji u kojima glavnu ulogu imaju umjetnici koje žive u Bosni i Hercegovini. Naša dijaspora odavno je postala i mjesto gdje se bošnjačka kultura razvija i unapređuje. Dijaspora ima, između ostalog, i jednu stratešku prednost, a to je internacionalni okvir u kojem djeluje i iz kojeg može da angažuje saradnike.

U tom kontekstu u Beču je 2017. godine osnovana grupa Sevkas Derman. Okupiti umjetnike sa više kontinenata oko ideje sevdalinke, obzirom na različitosti kulture, jezika i tradicije je bio pravi izazov na njihovom početku. Od tad ovaj bend redovno nastupa na obilježavanjima bitnih datuma za našu zajednicu u Austriji kao i na različitim kulturnim događajima.

Muzika spaja i povezuje

„Kulturne granice između naroda i civilizacija nikad se nisu više prožimale kao danas kada živimo u globalnom društvu koje je dodatno isprepleteno migracijama. Ovo prožimanje se na najbolji način osjeti kroz muziku gdje svjedočimo spajanju različitih stilova i formi pri čemu nastaju novi muzički izrazi“, kaže za Stav Muamer Džanković, član benda.

Kroz muziku možemo spoznati dušu svakog naroda jer kroz ovu umjetnost narod je opjevao svoju prošlost, događaje, detaljno je prikazana tradicija, kultura, mentalitet…

„Saradnja mladih i talentovanih umjetnika iz više država okupljenih u Beču dovela ih je do jednog inspirativnog projekta. Od bosanskih sevdalinki, perzijskih melosa, melodija pod utjecajem džeza pa do orijentalnih ritmova i svojih aranžmana, grupa Sevkas Derman spaja te komponente u jednu jedinstvenu harmoniju“, dodaje Džanković.

Sevkas Derman trenutno ima devet članova, a u proteklim godinama kroz grupu je prošlo mnogo nadarenih pojedinaca koji su u bend utkali sebe i kulturu iz koje dolaze.  

„Ovu multinacionalnu i multireligijsku grupu čine visokoobrazovane mlade osobe raznih zanimanja iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Irana i Srbije. Elnur Mujezinović je vokal, Anel Ahmetović svira harmoniku. Miloš Vukadinović iz Srbije svira klarinet. Saead Borna iz Irana svira klavir. Također iz Irana je Elnaz Muhammadzadeh koja svira instrument santur. Zatim Hannes Laszakovits, Hrvat iz Burgenlanda koji ima i mađarsko porijeklo, je na basu i Alex Hewlett, Austrijanac engleskih korjena svira bubnjeve“, ističe Džanković, koji ima ulogu menadžera benda.

Koncerti koji mame aplauze, smijeh i suze

Kao što je sastav ove grupe internacionalni tako je i njihova publika na koncertu u Linzu bila raznovrsna u ispunjenoj sali  u Brucknerhausu. Bili su učesnici na poznatom World Music Festivalu u Wiener Neustadtu, zatim su slijedili koncerti u Krems an der Donau i u Beču, gdje su karte sve bile rasprodate.

Cilj njihovog rada je da ponude alternativu mladima na polju kulture i afirmiranja zapostavljenih vrijednosti zajedničkih druženja i tradicije.

„Osvrnemo li se na naš premijerni koncert i naš dosadašnji rad, reakcija publike je izvanredne i pozitivne. Također, ono što oduševljava našu publiku, pored izbora repertoara i naših vlastitih aranžmana, je to što naš sastav čine umjetnici iz različitih država“, kaže Anel Ahmetović.

Muzika kao univerzalni jezik

Okupiti muzičare i održati rad grupe već sedam godina u velikom i užurbanom gradu kakav je Beč na volonterskoj osnovi je pravi podvig.  

„Anel je taj koji je isključivi krivac za okupljanje ovako šarolike ekipe. Naime, vođen iskustvom, nizom poznanstava te saradnjom sa osobama sa muzičke akademije u Beču, okuplja orkestar koji, iako govorimo različitim jezicima funkcioniše, jer imamo jedan univerzalni jezik, a to je muzika koja nas vodi i spaja“, kaže Elnur Mujezinović.

Zanimljivo je istaknuti kako su došli na ideju naziva grupe „Sevkas Derman“. Riječ sev je skraćenica od sevdalinke, riječ kas ima značenje kaside, a riječ derman znači lijek. Njihova želja je da sevdalinkom i kasidom pozivaju na dobro, da njihov rad, odnosno muzika bude lijek za srce, dušu i tijelo slušalaca.

„Ova grupa se sastoji od muzičara različitih kultura, ali istog jezika, a to je muzika. Ono što je meine zainteresovalo je sličnost muzike iz Irana, odakle ja dolazim i muzike Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, koje imaju izraženu povezanost i na kraju ih mi i spajamo u jedno. Kako reče jedna Austrijanka iz naše publike, ova grupa ima potencijal da postane omiljena i voljena, baš zbog njene kreativnosti i fleksibilnosti“, kaže Elnaz Muhammadzadeh.

Ova grupa ima potencijal da postane svjetski poznata.

„Naš projekat Sevkas Derman na početku je bio nešto što je interesantno i drugačije nego projekti čiji sam dio bio do sada. Našim razvojem i nakon premijernog koncerta, te reakcija i feedbacka od publike, moj cilj je pustiti note naše muzike u cijeli svijet, učiniti je svjetskom. Orijentalne, perzijeske, bosanske melodije spojiti sa zapadnim, uspostaviti harmoniju… i da, to je to“, kaže Saeid Borna.

Članovi grupe Sevkas Derman trenutno rade na pripremi novog koncerta na jesen na kojem planiraju predstaviti svoj prvi CD.