Sevdah na Dunavu već ima desetogodišnju tradiciju u Lincu i Gornjoj Austriji, te je postao interkulturalna platforma za susret.

U smislu sporazuma o kulturnoj saradnji između Austrije i Bosne i Hercegovine, kulturno-znanstvena mreža Centar savremenih inicijativa - CSI je u subotu navečer po deseti put organizirala večer umjetnosti i kulture pod nazivom “Sevdah na Dunavu” u prelijepoj historijskoj dvorani Redoutensaal u centru grada Linca!

Umjetnici koji su obogatili svečanost te večeri su bili muzička grupa iz Bosne i Hercegovine DIVANHANA, s kojom je CSI prije 10 godina započeo ovaj projekt, te grupa izvođača austrijske tradicionalne muzike “Die Gmiatlichen” iz Bad Goiserna.

S obzirom da CSI Austrija ove godine obilježava i 20 godina postojanja i djelovanja udruženja, Centar je u saradnji sa bh. firmom Vispak organizirao dolazak i najveće džezve na svijetu, te je publici besplatno servirana bosanska kahva.
 
Svečanost je otvorena kratkim filmom o CSI-u, te je zatim prisutne pozdravio predsjednik Centra savremenih inicijativa Austrija i saveza “Consilium Bosniacum” Damir Saračević.

Događaj su svojim obraćanjima obogatili Prof. dr. Josef Weidenholzer (bivši poslanik u Evropskom parlamentu i počasni konzul Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju), Siniša Bencun (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji), Alma Zadić (ministrica pravosuđa Republike Austrije), Bedrana Ribo (zastupnica u austrijskom parlamentu), Andreas Stangl (predsjednik Radničke komore Gornje Austrije) i Tina Blöchl (dogradonačelnica grada Linca). 


Kroz program su vodili Semra Jašarević i Esmir Ćatić, dok je televizija “dorftv” događaj prenosila uživo. 

Projekt su podržali: Ambasada BiH u Austriji, pokrajina Gornja Austrija, grad Linc, savez “Consilium Bosniacum”, Volkshilfe, migrare i mnoge druge organizacije i firme.

Počasni konzulat Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju

U utorak, 28. maja 2024. u austrijskom gradu Lincu (Linz) zvanično je otvoren počasni konzulat Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju. Za prvog počasnog konzula BiH za Gornju Austriju imenovan je prof. dr. Josef Weidenholzer.

Inicijativa za uspostavljanje počasnog konzulata BiH za Gornju Austriju i imenovanje bivšeg člana Evropskog parlamenta prof. Weidenholzera za počasnog konzula je pokrenuta preko saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, dok je nominaciju poslao bivši ambasador BiH u Austriji prof. dr. Kemal Kozarić.

Predsjedništvo BiH je nezadugo nakon toga jednoglasno imenovalo prof. Weidenholzera za počasnog konzula.

Otvorenju počasnog kozulata su, pored prof. dr. Josefa Weidenholzera, prisustvovali gradonačalnik grada Linca Klaus Luger, ministar savjetnik Ambasade Bosne i Hercegovine Šaban Forić, direktorica Volkshilfe Gornja Austrija Jasmine Chansri, bivši direktor Volkshilfe FMB Christian Schörkhuber, direktor Centra “Migrare” Mümtaz Karakurt, predsjednik saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ i CSI-a Damir Saračević, općinski vijećnik iz Ennsa Mustafa Selimspahić i drugi počasni gosti.

Pored uloge izgradnje kulturnih, ekonomskih i obrazovnih mostova između Austrije i Bosne i Hercegovine, te promocije pozitivne uloge građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine u austrijskom društvu, u počasnom konzulatu u Lincu su u budućnosti planirani i konzularni dani.

Biro počasnog konzulata se nalazi u zgradi Volkshilfe u prostorijama Centra savremenih inicijativa u Lincu.