“Ako u okviru niske tarife građani pokušaju koristiti što više energije, i to je jedan vid uštede, zatim ugradnja štednih sijalica, ima tu mnogo načina”, objasnio je v.d. direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić.

Dakle, ako ga dobro razumijemo, rekao je da trošimo više i na taj način ćemo štedjeti energiju, u okviru niže tarife. Šta god je mislio, tako je rekao. I još je rekao da ima mnogo načina da štedimo struju. Evo da krenemo od onoga što je sam Buljubašić spomenuo.

Štedne sijalice – jesu one skuplje, ali isplati se. Ali zašto da palite svjetlo uopće, koristite svijeće, za romantičniji ugođaj. Gledajte da budu mirsne.

Kupanje samo nedjeljom kada je jeftina struja. Isto vrijedi i za pranje veša. Mašina se uključuje isključivo nedjeljom. E sad, ako imate djecu koja ne znaju baš čuvati odjeću da ne isprljaju, kao što mi odrasli jednu majicu nosimo po tri dana, najbolje je da jedno dijete pošaljete jednoj nani, drugo drugoj.

Bilo bi dobro da nastavite postiti i poslije ramazana, svaki dan, manje ćete imati potrebe za kuhanjem i uključivanje štednjaka, a ni mašinu za suđe nećete morati uključivati svaki dan. Razmislite da pređete na upotrebu jednokratnog plastičnog posuđa, nemojte se sekirati da time štetite okolini, evo, Sanel Buljubašić će vam reći da time štedite struju, a to znači da termoelektrane manje rade, i manje zagađuju okolinu. Riješeno, plastično posuđe je ekološko.

No, bolja opcija bi bila da ipak suđe perete ručno, hladnom vodom, razumije se. Mogli biste razmisliti da onaj stari štednjak smederevac iz podruma vratite u upotrebu. Mogla bi Vlada uskoro početi davati još i subvencije za prelazak na drva i ćumur.

U domaćinstvu sigurno imate električnih kućanskih aparata koje možete spakovati i ostaviti ih za neka bolja vremena jer troše struju, a može se bez njih. Recimo, fen za kosu, pegla za kosu, pegla za odjeću (k’o da neko gleda je li košulja ispeglana), usisivač (možete koristiti metlu – za metenje, a ne letenje)...

Telefoni, koristite samo jedan po domaćinstvu, ali prije toga napravite precizan raspored termina korištenja telefona da ne biste kasnije imali velikih problema. Na vrijeme izbrišite kompromitirajući sadržaj. A telefone obavezno puniti isključivo u kafićima.

Televizor – ograničite korištenje, jedna serija dnevno, jedna utakmica (sedmično, razumije se, nećete valjda svaki dan) i jedna informativna emisija, mada možete i bez nje.

Klima uređaje nema potrebe da uključujete, umjesto toga koristite lepeze. Dok to radite zamislite sliku moćnih vladara dok ih poslušni robovi rashlađuju mašući lepezom i osjećat ćete se kao kralj štednje struje.

Ako ste kojim slučajem kupili električno auto, punite ga, dok se još može, besplatno u tržnim centrima, jer ćete uskoro na račune za struju potrošiti ono što ste dobili kao poticaj od države.

Ako imate i kakvu avliju i njoj travu, zaboravite na kosilicu i trimer. Ima kosa. Ručna. Ako ne znate kako se kosi, a vi lijepo na instrukcije kod Milorada Dodika, često on obori koji otkos.

I tako, može se. Ima način da se uštedi.

I da, Adnan Šteta odmah da vrati trolejbuse i tramvaje, troše struju. Dok su još pod garancijom. I da se obustavi izgradnja pruge prema Hrasnici i trolejbuske kontakne mreže prema Vogošći. Sve to troši struju.