Sarajevski kanton uvjerljivo je na prvom mjestu po prikupljenim javnim prihodima u januaru ove godine, na drugom mjestu je Tuzlanski kanton, dok se na treće mjesto probio Zeničko-dobojski kanton koji je prvi put premašio Hercegovačko- neretvanski kanton.

Porezna uprava Federacije BiH potvrdila je kako su porezni obveznici Federacije BiH u januaru 2024. godine uplatili 584 miliona KM javnih prihoda, što je, u odnosu na januar 2023. godine, više za 57 milion KM.  

Već je na prvi pogled vidljivo kako četiri kantona (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski) sudjeluju s gotovo 80 posto ukupno prikupljenih poreza u Federaciji BiH dok na šest ostalih kantona otpada svega 20 posto.

Također je uočljiva potpuna ekonomska dominacija Sarajevskog kantona, koji sam prikupi duplo više javnih prihoda nego svi kantoni s hrvatskom većinom zajedno. 

Sarajevski kanton je u januaru prikupio 213 miliona KM javnih prihoda, što je rast od 24 miliona KM ili 11 posto. Drugi kanton je Tuzlanski s 95 milion KM prikupljenih javnih prihoda, dokje na trećem mjesto po prv put Zeničko-dobojski kanton sa 74 miliona KM javnih krihoda ispred četvrtoplasiranog Hercegovačko-neretvanskog kantona sa 73 miliona KM.

Ova četiri kantona zajedno prikupe oko 80 posto javnih Prihoda.

Na petom mjestu je Srednjobosanski kantona sa 45 miliona KM. Slijedi Unsko-sanski kanton sa 33 miliona KM javnih prihod , zatim Zapadnohercegovački kantion sa 24 miliona KM javnih prihoda, te  Livanjski kanton sa 12 miliona KM javnih prihoda.

Na devetom mjestu je Bosansko-podrinjski kanton sa 6,6 miliona KM koliko je približno prikupio i Posavski kanton (6,2 miliona KM).

Sarajevski kanton 213 miliona KM

Tuzlanski kanton 95 milion KM

Zeničko-dobojski kanton  74 miliona KM

Hercegovačkoneretvanski kantona  73 miliona KM

Srednjobosanski kantona  45 miliona KM

Unsko-sanski kanton 33 miliona KM

Zapadnohercegovački kantion 24 miliona KM

Livanjski kanton 12 miliona KM

Bosansko-podrinjski kanton  6 miliona KM

Posavski kanton 6 miliona KM