Svi ljudi koji imaju imalo savjesti osjetljivi su na djecu koja prose na ulicama. Većinom su ta djeca primorana na prosječanje. Djelujući emotivno, u nadi da toj djeci pomažemo, većinom dajemo novac. Međutim, davanjem novca ustvari odmažemo, odnosno samo otežavamo situaciju.

Socijalna radnica i uposlenica Mobilnog tima za prevenciju prosjačenja pri Javnoj ustanovi Kantonalni centar za socijalni rad, Sanela Baljak, govorila je upravo o ovoj problematici u novom izdanju podcasta A.Š.K, koji vodi Amina Šećerović Kasli.

Šta su sve nadležnosti Mobilnog tima, koje su procedure koje poduzimaju kada zateknu dijete koje prosi na ulici, na koji način se pokušava pomoći djeci, šta je ono što građani mogu uraditi i na još mnogo pitanja odgovara Baljak u podcastu.

„Davanjem novca djeci koja prose samo produbljujemo problem. Građani kada zateknu neko dijete da prosi neka pozovu ili Mobilni tim ili policiju. Ako već žele nešto da im daju neka im kupe čokoladu, sendvič jer su ta djeca većinom gladna“ govori Baljak.

Također, Baljak i njen suprug su hranitelji jednom dječaku, te u emisiji govori i značaju hranitelja i koje su procedure.

Cijeli podcast A.Š.K pogledajte na: