Riječ je, zasigurno, o dvjema najvišim nagradama na koje se može pretendovati u svijetu umjetničkog i kulturnog stvaralaštva. Ili, barem, ono po čemu su najpoznatiji. No, čine se gotovo nespojivima, jer Oscar nagrađuje glumce, a Nobel pisce. Malo je velikih stvaralaca koji su se istakli u tim naizgled nepovezanim područjima. No, iako se možda čini čudnim, kroz historiju se to dogodilo dva puta.

Jedan od te dvojice je jedna od najvećih zvijezda u historiji muzike. Bob Dylan osvojio je Oscara 2001. godine za pjesmu “Things Have Changed”, koja se pojavila u filmu “Wonder Boys”, originalnu pjesmu napisanu za film Curtisa Hansona. Dylan nije otišao na dodjelu nagrada, kao što nije otišao ni po Nobelovu nagradu koju je dobio 2016. godine, barem ne na javno događanje. Učinio je to u privatnom susretu s članovima Švedske akademije koji su mu uručili nagradu u kategoriji književnosti.

Dylanov slučaj bio je vrlo poseban, jer je on bio prvi tekstopisac čiji su radovi bili prepoznati kao "književnost". Istina je da Dylan ima roman "Tarantula" i nekoliko knjiga vlastitih "Hronika", ali nagrada se odnosila na njegove zasluge kao tekstopisca. Nobelovu nagradu, za razliku od Oscara, prati izdašna nagrada od milion dolara.

Druga osoba koja je osvojila obje nagrade bio je Bernard Shaw, koji je dobio Nobelovu nagradu za svoje djelo “Saint Joan” 1925. godine. Oscara je dobio 1938. za scenario adaptiran po svojoj drami “Pygmalion”. Za razliku od Dylana, Shaw je odbio Nobelovu nagradu jer mu je, kako je tvrdio, publika dala dovoljno novca.