Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara da su se na sastanak na koji je u petak pozvao bošnjačke lidere iz cijelog regiona, o položaju i statusu Bošnjaka u regionu, odazvali skoro svi pozvani kako bi razgovarali o unapređenju političke saradnje.
 
Dodao je da mu je žao što su SDA i SBiH od toga napravili političku farsu "jer njihove sujete ne prepoznaju situaciju kao krajnju nuždu", te ih je pozvao da pošalju bar delegacije ako lideri tih stranaka ne žele prisustvovati, prenosi FENA.

Nakon ove izjave Konaković se oglasio i na svom Facebook profilu nizom emotivnih porukom.

"Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji ovakav skup poredi sa “srednjovjekovnim modelom” jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institicije BiH niti im umanjuje značaj", napisao je, između ostalog, Konaković.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović i Semir Efendić (SBiH) odbili poziv na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u regionu, koji je uputio Elmedin Konaković, nakon čega su iz NiP-a su poručili da je stranačke interese i sujetu potrebno ostaviti po strani.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka objavila je da će bojkotovati sastanak “Položaj i status Bošnjaka u regiji” koji je za 12. april najavio Elmedin Konaković, predsjednik Stranke Narod i Pravda (NIP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U saopćenju za javnost, SDA Sandžaka se solidarisala sa SDA u Sarajevu i drugim “patriotskim strankama” u BiH koje neće učestvovati na ovom skupu.

“O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku”, stoji u saopćenju kojeg prenosi portal sandžačke.rs

S druge strane, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić najavio je danas da će se odazvati pozivu Konakovića i izrazio podršku okupljanju Bošnjaka iz regiona, ističući pravo svakog naroda na takve sastanke.

“Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije”, kazao je Zukorlić.

Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga, smatra Zukorlić.

“Izražavam zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju. Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka”, zaključio je Zukorlić.

Ranije je dolazak na Konakovićevo sijelo otkazao i Rasim Ljajić. Rasim Ljajić, lider SDP-a Srbije.