Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka objavila je da će bojkotovati sastanak “Položaj i status Bošnjaka u regiji” koji je za 12. april najavio Elmedin Konaković, predsjednik Stranke Narod i Pravda (NIP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U saopćenju za javnost, SDA Sandžaka se solidarisala sa SDA u Sarajevu i drugim “patriotskim strankama” u BiH koje neće učestvovati na ovom skupu.

“O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku”, stoji u saopćenju kojeg prenosi portal sandžačke.rs

S druge strane, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić najavio je danas da će se odazvati pozivu Konakovića i izrazio podršku okupljanju Bošnjaka iz regiona, ističući pravo svakog naroda na takve sastanke.

“Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije”, kazao je Zukorlić.

Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga, smatra Zukorlić.

“Izražavam zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju. Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka”, zaključio je Zukorlić.

Ranije je dolazak na Konakovićevo sijelo otkazao i Rasim Ljajić. Rasim Ljajić, lider SDP-a Srbije.

“Ja jesam Bošnjak,ali nisam samo bosnjački političar. Za mene i moju stranku glasaju pripadnici i većinakog naroda,kao i različite manjinske zajednice koje žive u Srbiji. Uostalom,predsednik sam građanske stranke u kojoj je pojedinac u centru političkog života, a ne bilo koji kolektivitet. Ne mogu zbog jednog sastanka sebe reducirati da artikulišem interese samo jednog etničkog eniteta,makar to bio i onaj kome i sam pripadam. Zato neću prisustvovati tom sastanku. Verovatno ce Sandžačka demokratska partija iz Novog Pazara,kako sam obavešten,imati svog predstavnika” izjavio je Ljajić za portal Istraga.ba 

Lider SDA Bakir Izetbegović i Semir Efendić (SBiH) odbili poziv na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u regionu, koji je uputio Elmedin Konaković, nakon čega su iz NiP-a su poručili da je stranačke interese i sujetu potrebno ostaviti po strani.

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović je ranije naveo nekoliko razloga za bojkot skupa, uključujući i mišljenje da postojeći institucionalni okviri i aktivnosti Predsjedništva BiH već obuhvataju saradnju sa Bošnjacima u regionu.

Izetbegović je takođe optužio Konakovića za “samopromociju” i istakao da SDA, kao najveća bošnjačka stranka u BiH, već ima uspostavljene kanale komunikacije sa regionalnim predstavnicima.

On je odbacio potrebu za “posrednikom” poput Konakovića, a posebno je kritikovao njegove navodne veze sa narko-kartelima, kako je objavljeno u Sky aplikaciji.

“Smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji”, poručio je Izetbegović.