Romansijer i pripovjedač Safet Sijarić rođen je 1952. godine u Godijevu kod Bijelog Polja. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Godijevu te na Sipanju i u Loznoj, a srednju u Novom Pazaru i u Peći. Studije opšte književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Veliki broj priča ovog pisca objavljen je u raznim časopisima i listovima, a jedna od njih, priča Stari pastir, i na engleskom jeziku. Pisac je zastupljen u nekoliko reprezentativnih izbora savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke pripovijetke. Najznačajnije književne nagrade su mu: nagrada Izdavačke kuće “Bosanska riječ” za roman godine (Udar orla), nagrada Radija BiH za radiodramu, te dvaput zaredom prva nagrada Susreta “Zija Dizdarević” za pripovijetku. Rukopis Rod i dom proglašen je najboljim romanom na konkursu Soroš fondacije – Otvoreno društvo BiH za 1998. godinu, međutim, autoru nagrada nije uručena iz formalnih razloga, zbog neposjedovanja bh. državljanstva, načpisao je Almir Zalihić, predsjednik Bošnjačkog društva pisaca na stranici tog udruženja

Objavio je knjige: Vučja gora, San o dragom kamenu, Rod i dom, Udar orla, Glas divine, Zmijski vez, Žena s tromeđe.

Bio je član Društva pisaca u BiH, te Bošnjačkog društva pisca.

Motivi njegovih proza izvučeni su iz banalne svakodnevice, lišeni svakog idealiziranja, svake pustolovnosti u modernom značenju tog pojma, svake bizarnosti, ali su svijet zaseban, jedinstven svijet i život u kome je pustolovina posve drukčija, u kome detalj znači i svijest i filozofiju i egzistenciju. Spisateljski stil Safeta Sijarića odlikuje slikovitost, emocionalnost, figurativnost, ritmičnost, punoća i preobražaj značenja riječi. Pored toga, njegove su odlike preciznost, jasnost i gramatička pravilnost.

Pisac je, između ostalog, onaj čovjek koji u prikazivanju života i svijeta manifestira svoju osobnost, odnosno stil, ali stil ne znači samo sklad riječi, stil nije nešto što se vidi samo u sklopu riječi nego u cijelom spisateljskom postupku, od njegovog pogleda na svijet do detalja koji taj svijet čine. Ima pisaca koji pišu o najraznovrsnijim stvarima iz života, ali, nažalost, u tom svom putovanju po svijetu tema i motiva nisu otkrili sopstveni stil. S druge strane, mogu sve teme jednog umjetnika biti monotono slične, ali je činjenica da je on pronašao svoj stil. Kod autentičnih, markantnih, značajnih umjetnika dovoljno je vidjeti jedno platno, pročitati nekoliko stranica pa zaključiti da je riječ o jedinstvenom umjetniku koji slaže riječi ili boje da bi izrazio svoj pogled na svijet.

Safet Sijarić je bio čovjek osobenog stila u ophođenju s dugima, čovjek s moralnim dignitetom, a takvih je u ovom bešćutnom vremenu sve manje. Rahmet njegovoj plemenitoj duši.