Robert F Kennedy Jr, potomak demokratske porodice Kennedy čija je nezavisna predsjednička kampanja prijetila da bi mogla privući glasove i republikanaca i demokrata, suspendirao je svoju kampanju i podržao Donalda Trumpa.

Kennedy je rekao da će ukloniti svoje ime sa glasačkih listića u državama s kritičnim promjenama, ali će ostati na glasačkim listićima u drugim državama i da bi neki birači i dalje mogli glasati za njega.

U nerazumljivoj izjavi koja je počela sa 45 minuta zakašnjenja, Kennedy je rekao da će dati podršku Trumpu nakon niza razgovora s njim, od kojih je prvi održan nekoliko dana nakon što je republikanski kandidat preživio pokušaj atentata 13. jula.

"Iznenadio sam se kada sam otkrio da smo usklađeni po mnogim ključnim pitanjima", rekao je Kennedy, objašnjavajući da su se on i Trump sastali nekoliko puta. “Na tim je sastancima predložio da udružimo snage kao stranka jedinstva. Taj aranžman bi nam omogućio da se javno i privatno ne slažemo oko pitanja oko kojih se ne slažemo dok radimo zajedno na egzistencijalnim pitanjima oko kojih smo saglasni.”

On je također pohvalio Trumpov poziv da se okonča rat Rusije sa Ukrajinom, za šta je okrivio SAD i NATO savez.

Kennedy je rekao da je rat bio jedan od tri "velika uzroka" koji su ga natjerali da uđe u utrku i na kraju da pruži podršku Trumpu, dok su ostali sloboda govora i ono što je nazvao "rat protiv naše djece", fraza koja pokriva njegovu dobro poznato protivljenje vakcinama, o kojima je plasirao teorije zavjere.

Kennedy, čiji su ujak, John F. Kennedy i otac, Robert F. Kennedy, obojica ubijeni, u aprilu prošle godine objavio je da će se boriti protiv Joea Bidena za demokratsku predsjedničku nominaciju.

On je, međutim, napustio tu trku prošlog oktobra, upozoravajući da pod dvopartijskim sistemom SAD "kruže od očaja do bijesa i nazad u očaj", i kandidirao se kao nezavisni kandidat.

Kennedijeva kampanja viđena je kao prijetnja i Harrisovoj i Trumpu, ali u posljednjih nekoliko mjeseci Kenedija su pratile kontroverze. Optužen je za napad na bivšu dadilju, ispostavilo se da je Kennedy vjerovao da mu je dio mozga pojeo crv, a početkom augusta je priznao da je inscenirao bizaran incident trkanja bicikla s mrtvim mladunčetom u njujorškom parku.

Kako je njegova kandidatura za izbore posustajala, Kennedy je navodno u augustu ponudio Kamali Harris podršku u zamjenu za posao u njenoj administraciji, dok mu se Trump nudio još u julu.

Nakon što se u početku kretao oko 10% u nacionalnim anketama, Kennedyjeva popularnost je opala usred skandala, a 70-godišnjak je u augustu u prosjeku imao otprilike polovinu toga. Kampanja se borila da prikupi novac, sa samo 3,9 miliona dolara gotovine na kraju jula i dugova od 3,5 miliona dolara. Politico je izvijestio da je Kennedy potrošio više od 7 miliona dolara u julu – više od 5,6 miliona dolara koje je prikupio.

I demokrate i republikanci pomno su pratili Kennedyjevu kampanju imajući na umu da su njegova mješavina skepticizma u vezi s vakcinom, tvrdokorne politike u vezi s kontrolom granica i veza s najpoznatijom demokratskom porodicom u politici mogle privući glasove u ključnim nestabilnim državama.

Kennedy se, kao bivši demokrata, u početku smatrao većom prijetnjom demokratama, ali je posljednjih mjeseci zaključeno da bi više glasova mogao oduzeti od Trumpa.

Na stranačkom skupu u Nevadi Trump je zahvalio Kennedyju na njegovoj odluci da ga podrži, a iz njegovog štaba su rekli da je ta odluka "dobra vijest".

Iz štaba Kamale Harris odgovorili su manje direktno, izjavom koja je očigledno bila upućena pristalicama Kennedyja: "za svakog Amerikanca koji je umoran od Donalda Trumpa i traži novi put naprijed, mi smo vaš izbor."

(The Guardian)