U Bruxellesu je počela sezona iznošenja prljavog rublja. Slijede izbori za evropske povjerenike a svaki od 26 kandidata proći će kroz sito i rešeto pred zastupnicima u Evropskom parlamentu odgovarajući na bezbroj tema, od stavova koji izazivaju podjele u osjetljivim političkim područjima do neugodnih komentara ili detalja iz prošlosti koje bi mnogi htjeli pomesti pod tepih.

Posljednji put 2019. Rumunija, Mađarska i Francuska bile su prisiljene predložiti zamjene nakon što je parlament odbacio njihove prvobitne izbore, što je odgodilo početak mandata Ursule von der Leyen kao nove predsjednice Komisije. Ovaj put, očekuje se da će saslušanja biti oštrija, bučnija i vjerojatno gadnija.

Ko će najvjerojatnije pasti na velikom testu i pokleknuti pred očima javnosti? Englesko izdanje EuroNewsa tvrdi: Oliver Varhelyi.

Kada je Viktor Orban odabrao Olivéra Varhelyija kao mađarskog kandidata za evropskog povjerenika, trenutna reakcija u parlamentu bila je "nema šanse".

Varhelyijev mandat povjerenika za susjedstvo i proširenje bio je sporan i doživio je brojne sukobe sa zastupnicima u Evropskom parlamentu, koji su ga optuživali da zanemaruje službenu liniju EU-a i djeluje kao izaslanik Orbanove vlade.

Parlament je osudio Varhelyija zbog umanjivanja očiglednog nazadovanja vladavine prava u Srbiji i podržavanja separatističkih akcija Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini, što je on negirao. Zastupnici su također osudili njegovu iznenadnu odluku da obustavi "sva plaćanja" palestinskim vlastima nakon napada na Izrael sedmog oktobra, o čemu je Komisija rekla da nije razgovarala s Ursulom von der Leyen.

Nagore po Varhelyija je to što je uhvaćen „u mikrofon“ kako pita "Koliko je idiota još ostalo?" tokom parlamentarne rasprave o Zapadnom Balkanu. Trenutak je postao viralan i izazvao žestoku reakciju zastupnika u Evropskom parlamentu, koji su zahtijevali njegovu hitnu ostavku. Varhelyi se ispričao i rekao da su riječi "izvučene iz konteksta".

Ovo čini Varhelyija kandidatom koji će najvjerojatnije biti odbijen, jer se čini da ga nijedna stranka centra nije voljna podržati. U Bruxellesu se već nagađa da Enikő Győri, Fideszova evroparlamentarka, čeka sa strane da uskoči kao zamjena.