Kineska poslovica kaže da "pravo vrijeme, pravo mjesto i pravi ljudi vode do sreće". U istom mjesecu i u istom gradu održava se Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum na kojem se posebna pažnja posvećuje svemu što ima veze s Kinom. Ali već dva izdanja učesnici više nisu isti. Ponekad nazivan “Putinovim Davosom” privlačio je zapadne političare i investitore u rodni grad ruskog predsjednika, ali otkako je počeo rat s Ukrajinom i izolacija Rusije od Zapada, usmjerio je svoju pažnju na “prijateljske” zemlje iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Unatoč ovoj promjeni, glavni poslovni i investicijski događaj u Rusiji ostaje važna platforma za kontakt između poslovnog i političkog svijeta. Anton Kobiakov, sekretar odgovoran za organizacijski odbor, pozdravio je prisustvo više od 17.000 gostiju iz više od 136 zemalja. "Brojke za 2019. su premašene", uvjeravao je. Prema njegovim riječima, ovaj interes "stranih partnera i medija pokazuje da je rusko tržište i, općenito, ruski model ekonomskog razvoja i konsolidacije pokazao svoju konkurentnost usprkos ozbiljnim ograničenjima i pritiscima kolektivnog Zapada".

Ekonomski forum drugog po veličini ruskog grada služi, zapravo, za razvijanje međunarodnog političkog programa Kremlja. Glavni tematski blok je “Tranzicija u multipolarnu svjetsku ekonomiju”, na tragu Putinove ideje da se bliži kraj dominaciji Zapada, a posebno Sjedinjenih Država, te je potrebno konsolidirati više centara moći u globaliziranom svijetu. U fokusu je posebno saradnja Rusije i njezinih saveznika u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, Šangajskoj organizaciji za saradnju i BRICS-u.

Umjesto lidera poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, tadašnjeg talijanskog premijera Mattea Renzija i bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ove godine su stigli predsjednici Bolivije i Zimbabvea Luis Arce i Emmerson Mnangagwa te premijer Centralnoafričke Republike Félix Moloua. Tu su i visoki ministri, političari i guverneri iz “prijateljskih” azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja.

Govoreći o Putinovim ciljevima koji želi zagarantirati ruski ekonomski suverenitet, bivši ministar privrednog razvoja Maxim Oreshkin, sada zamjenik šefa predsjedničke administracije, naveo je kao primjer nedavno imenovanje ekonomista Andreja Beloúsova za ministra odbrane i primijetio da "uspješna privreda ne postoji bez uspješne vojske."

Jedini predstavnik vlada Evropske unije je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske. U skladu s politikom mađarskog premijera Viktora Orbana, Szijarto je uvjeravao da Mađarska neće učestvovati u operacijama NATO-a koje taj vojni blok približavaju direktnom sukobu s Rusijom.

Rusija je pozvala talibane u Sankt Peterburg, u odluci koja, čini se, slijedi put Kine i Irana, koji su već poduzeli prve korake za normalizaciju odnosa s Afganistanom. Nedavno su rusko ministarstvo vanjskih poslova i pravde preporučili Putinu da isključi taj pokret s popisa terorističkih organizacija. Tokom nedavne posjete Uzbekistanu, Putin je rekao da će se prvo konsultirati sa svojim bivšim sovjetskim partnerima u srednjoj Aziji. Ali je naglasio da se odnosi s Kabulom moraju uspostaviti.

Abdul Umari, afganistanski ministar rada i razvoja, kazao je Sankt Peterburgu da je "Afganistan zainteresiran za saradnju u postizanju zajedničkih ciljeva", te je rekao da talibani planiraju potpisati memorandume o razumijevanju sa svojim susjedima.