Na filmskom festivalu u Cannesu prikazan je film o ruskom predsjedniku Putinu. To i ne bi bila neka vijest da nije riječ o filmu u kojem Putin „glumi“ samog sebe uz pomoć AI tehnologije u filmu kojeg potpisuje poljski reditelj Patryk Vega. On je jedan iod najpoznatijih poljskih autora, specijaliziran za akcione filmove.

Njegov će se film početi prikazivati u 35 zemalja svijeta 26. septembra, između ostalog i u Indiji i Sjedinjenim Državama. Film „Putin“ snimljen je na engleskom jeziku, to je biografski film o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a zahvaljujući digitalnoj pomoći analizira šezdeset godina predsjedničke karijere. Na filmskoj tržnici u Cannesu, koja se zatvara sutra i koja se održava paralelno s festivalom, bila je to jedna od najvećih prodaja i rad koji je ponovo pokrenuo raspravu o tome zašto i koliko audiovizuelna industrija koristi AI.

Kinostar, njemačka firma koja distribuira filmove u svojoj zemlji, a također je odgovorna za prodaju filmova diljem svijeta, primila je mnoštvo ponuda i zahtjeva za gledanje od Putina. Široj javnosti dostupan je trailer od dvije i pol minute, gdje Putin nosi prljavu pelenu, u drugom trenutku bavi se borilačkim vještinama i na kraju se suočava s Borisom Jeljcinom. Također je viđen kako ponižava svoju bivšu suprugu Ljudmilu Aleksandrovnu Očeretnaju.

Poljski studio AIO, koji stoji iza tehnologije snimanja filma, tvrdi da je film vrlo blizak i ličan pristup Putinu, “rekreirajući neke intimne trenutke iz njegova života”. Reditelj Vega u svom saopćenju za medije, kaže: “Digitalno dostupni arhivski materijali nisu nam dopustili da ga rekreiramo koristeći deepfake model koji bi dao kvalitet filma. Tako smo proveli dvije godine razvijajući umjetnu inteligenciju koja bi nam omogućila da imamo glavnog junaka na ekranu, "bez oslanjanja na ljudski model."

U The Hollywood Reporteru, redatelj kaže da je snimio ruskog čelnika koristeći poljskog glumca slične građe i upotrijebio tehnologiju umjetne inteligencije kako bi “postavio Putinovo lice na glumca, stvarajući realističan učinak u najvišoj mogućoj rezoluciji”.

Snimanje se odvijalo tokom posljednje tri godine na lokacijama u Rusiji, Ukrajini, Izraelu, Siriji, Jordanu i Poljskoj. Za Vegu, “Putin nije samo film, već odgovara na globalno pitanje o motivaciji i djelovanju jedne od najkontroverznijih figura današnjice.