Infobiro sarajevskog Media centra na svojim je Facebook stranicama objavio danas podsjećanje na zanimljiv tekst iz lista Jugoslovenska pošta o neobičnom udruženju osnovanom u Foči, 22. jula 1940. godine, nazvanom Klub budala. 

 

 

Evo šta stoji u članku Jugoslovenske pošte:  

Danas je individualni snobizam dosegao svoju kulminaciju. Obični mediokriteti i »gejaci« proglašuju se genijima i traže da se njihovo mišljenje, često glupo i bespredno, poštuje kao velika mudrost. U eri tog »mudrovanja« čudno se prima vijest da postoje ljudi koji mnogo ne paze na to da li će im neko dati komplimenat da su mudri i genijalni. Oni su čak toliko daleko otišli da sebe smatraju — budalama! To ocjenjivanje samog sebe koliko je čudno toliko je i karakterno, upravo amerikanski.

Jer, samo u Americi mogao se desiti sličan slučaj. Nije to priznanje poteklo iz Sarajeva već iz male bosanske kasabe Foče. Svi građani koji su se našli na tom terenu, nisu osnovali nikakve »kulturne« ni »humane« klubove, već obični — »klub budala«.

Nedavno je održana prva sjednica odbora u kome se nalaze ugledni građani Foče (gg. Omerbeg Čengić, upravnik pošte, lovac i nogometaš, Fehim Njuhović, direktor »Muslimanske banke« i »Suvobora«, Vojo Kočević, šef za propagandu, Šerif Rašidkadić, viši inspektor u penziji, Nedžib Njuhović starješina Dobrovoljne vatrogasne čete. te drugi ugledni sugrađani).

Na posljednjoj sjednici, konstatovan je veliki priliv članstva. Tako su se javile i mnoge Sarajlije za prijem u članstvo, iako uslovi baš nisu tako laki. Da bi neko mogao postati član kluba budala, potrebno je da podnese (prema potvrđenim pravilima) uvjerenje o tome koliko je do sada popio alkoholnih pića.

Predviđa se minimum: 1 bure piva, 1 bure vina i 2 bureta rakije. Za ulazak u odbor već od prije primljenih članova, traži se uvjerenje da član redovno svako veče »akšamluči«. Zaista jedna amerikanijada u zabačenom vilajetu Bosne. Ili: jedan interesantan slučaj Ripli.