Poštovani gospodine Mandiću,

kao građanin Crne Gore, one ljepše, multietničke, multikulturalne i građanske i kao borac za prava manjebrojnih naroda ne mogu da se ne osvrnem na vašu jučerašnju izjavu u medijima u kojoj kažete: “Tužno je bilo gledati kako je Crna Gora učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije. Predlagačima je poslata jasna poruka - Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina.“

A šta je zapravo istina? Istina je da Crna Gora, podržavajući Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pokazuje svoju posvećenost pravdi, istini i međunarodnom pravu. Genocid u Srebrenici je priznat i dokumentovan od strane međunarodnih sudova, i Crna Gora, kao članica međunarodne zajednice, ima moralnu i pravnu obavezu da se suprotstavi svakom negiranju tih strašnih zločina ili preciznije rečeno GENOCIDA. Istina je da podrška Rezoluciji ne kompromituje Crnu Goru, već je pozicionira na pravoj strani istorije. Ova podrška nije usmjerena protiv bilo kog naroda, već protiv zločina i nepravde. Suočavanje sa prošlošću je neophodno za izgradnju stabilne i mirne budućnosti, kako za našu zemlju, tako i za cio region. Istina je da Crna Gora, kao suverena država, ima pravo i obavezu da izrazi svoj stav u međunarodnim forumima, i da taj stav bude zasnovan na univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i dostojanstva. Multietnički i multikulturalni karakter Crne Gore je njena snaga, a ne slabost, i to je ono što je čini primjerom zajedničkog života i tolerancije. Istina je da Vaše riječi pokušavaju da podriju te vrijednosti i da unesu podjelu u društvu. Ali Crna Gora je izabrala put pravde i pomirenja, put istine i odgovornosti. I na tom putu ćemo istrajati, bez obzira na prepreke i protivljenja svi građani koji Crnu Goru doživljavaju kao multietničku državu svih njenih naroda.

Kako vi dolazite iz „srpskog sveta“, neću vas valjda podsjećati kakva je vaša politika i politika vaših istomišljenika bila od devedesetih do danas. Vi veoma dobro znate šta je obilježilo takvu politiku: ratovi, stradanja, etnička čišćenja i ogromna patnja nedužnih ljudi. Vaša politika je često bila usmjerena ka destabilizaciji regiona i promovisanju nacionalističkih ideologija koje su dovodile do sukoba i tragedija. Vi ste poznati po svojim stavovima koji se zalažu za velikosrpske ideje i bliskost sa proruskim interesima, a vaša uloga kao četničkog vojvode (nikada se niste odrekli ni porekli tu ,,titulu“) dodatno potvrđuje vašu posvećenost ideologijama koje su nanijele mnogo bola i patnje narodima Balkana. Nakon izbora na čelu parlamenta Crne Gore izjavili ste: “Moja je misija, ako dobijem podršku, da pomirim Crnu Goru i ja ću se tako ponašati”. Da li je ovo pomirenje o kome govorite, da li je ovo vaša istina i pravda? Umjesto da radite na pomirenju i stabilizaciji, vaša retorika i postupci ukazuju na pokušaj revitalizacije ideologija koje su dovele do najgorih stradanja na Balkanu u poslednjim decenijama. Da li je to način na koji mislite da će Crna Gora napredovati? Da li vjerujete da se pomirenje može postići kroz negiranje istine i podrivanje međunarodnog prava?  Pokažite da zaista vjerujete u pravdu i pomirenje tako što ćete se zalagati za istinu i poštovanje svih žrtava, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeru.

Dalje u jučerašnjoj vašoj izjavi navodite: “Za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju.“ Očigledno je i ova ,,vaša istina“. Zaboravljate da je Crna Gora otvorila svoja vrata ne samo Srbima već i svim drugim narodima dok se vodila velikosrpska politika rata, krvi i tla na prostorima Hrvatske, BiH, Kosova. Vaši sunarodnici su izabrali put oružja i pakla, a ne put kompromisa, dogovora i pomirenja u građanskom ratu đe su opet vojvode i militantni predstavnici “svete i apostolske SPC“ itekako imali svoj veliki uticaj. Da li je vaša misija zaista pomirenje, ili nastavak politizacije istorije i podrivanja suvereniteta Crne Gore? Da li zaista vjerujete da je ovakva retorika put ka stabilnosti i jednakosti? Crna Gora zaslužuje bolje od ponavljanja  srpskih grešaka iz prošlosti. Crna Gora zaslužuje lidere koji će raditi na jedinstvu, poštovanju i miru a ne na podjelama i konfliktima.

U jučerašnjoj vašoj izjavi kažete, ,,Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih.“

Vaša ideološka matrica koja je prepoznata u savremenoj Evropi i svijetu i vaša nacionalistička mitomanska ideologija čine put pun opasnosti i neizvjesnosti u državi koju opet vas moram podsjetiti multietnička đe ni do sada nije bio ugrožen srpski jezik. Zaboravljate da Crnu Goru čine i drugi narodi a ne samo Srbi. Očigledno vam nedostaju pokliči nekadašnjih vojvoda koje je istorija Evrope odavno stavila na najmračnije stranice istorije. Kada govorite o pravdi i jednakosti, treba da se sjetite da je Crna Gora zemlja svih njenih građana. Nijedan narod ne smije biti povlašćen, niti marginalizovan. U vašoj retorici se ogleda težnja za dominacijom jedne etničke grupe nad svima nama po vama (drugima), što je suprotno osnovnim principima demokratije i ljudskih prava.

Vaš cilj je jasan i očigledan: jačanje proruskog uticaja i „srpskog sveta.“ Ipak, nemojte zaboraviti da ste vi vjerujući čovjek. Iako se vjera ne ističe već čini unutrašnji dio bića, dobar dio klira „SPC“, ako Bog zaista postoji, odavno je u svečanim „ložama“ Pakla. Zapitajte se ponekad o tome. Svi oni koji su kroz istoriju činili najveća zlodjela bili su vjernici. Kakva simbolika! Među njima su bili poznati ratni zločinci i zlikovci, od kojih nije imun ni četnički pokret. Kad god budete govorili o zločinima, progonima, ratovima a posebno o Srbima, sjetite se majki Srebrenice, ali i srpskih majki koje su zbog ovakvih politika koje vi personifikujete izgubile svoje najbolje sinove. Kada budete govorili o crkvi i crkvama, sjetite se svih onih koji su u ime Hristovo činili strašna zlodjela i zločine, još od Krstaških ratova pa do danas. Istina je samo jedna, a mitova ima mnogo.

Velikosrpski i velikoruski nacionalizam, koji danas hara kao kuga, predstavljaju ideologije koje šire mržnju, netoleranciju i nasilje pod krinkom nacionalnog ponosa i patriotizma. Ove politike, koje njeguju prošlost ispunjenu ratovima i osvajanjima, stalno podstiču neprijateljstva među narodima i stvaraju nove generacije koje su zarobljene u beskrajnom ciklusu osvete i sukoba. U današnjem svijetu, umjesto da radimo na pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti, ove ideologije nas vraćaju unazad, veličajući mitove i iskrivljujući istinu radi političkih ciljeva. Velikosrpski nacionalizam je direktno odgovoran za mnoge tragedije na Balkanu, uključujući genocid u Srebrenici, dok velikoruski nacionalizam doprinosi sukobima i nesigurnosti u istočnoj Evropi, podržavajući agresivne vojne intervencije i destabilizaciju susjednih zemalja u krvavom piru na Ukrajinu.

Ne smijemo zaboraviti da su i srpski i ruski narodi platili visoku cijenu zbog ovih politika. Srpske majke, koje su izgubile svoje sinove u ratovima vođenim u ime velikosrpskih ideala i ruske majke, koje tuguju za sinovima stradalim u besmislenim vojnim avanturama, svjedoci su destruktivnosti ovih ideologija. One nas podsjećaju da pravi patriotizam nije u širenju mržnje i nasilja, već u izgradnji društava temeljenih na miru, pravdi i međusobnom poštovanju. Istina je samo jedna, a mitova ima mnogo. Mitovi o veličini i posebnosti jednog naroda (Srpskog) nad drugim služe samo onima koji žele da zadrže moć i kontrolu, dok istina poziva na pomirenje, priznavanje grešaka i zajednički rad na boljoj budućnosti za sve.