Eskalacija sukoba u Izraelu već je ostavila stotine mrtvih među Izraelcima i Palestincima. To je sukob koji međunarodna zajednica pozorono prati a na oprezu si i zemlje poput Libana, Sirije ili Irana. Simptomi mogućeg Trećeg svjetskog rata na koji je "Novi Nostradamus" već ranije upozorio u jednom od svojih proročanstava.

Mnogi danas počinju dovoditi u pitanje budućnost globalne ravnoteže. Ovaj sukob u Palestini mogao bi značiti početak velikih promjena na Bliskom istoku, gdje se država Izrael više ne bi doživljavala kao do sada, dok bi se Palestina suočila s neizvjesnom budućnošću.

Svjetsko civilno stanovništvo također je podijeljeno na one koji smatraju Izraelce žrtvama ove situacije i one koji vide Palestince kao žrtve. Samo po sebi ne postoji univerzalno mišljenje o tome ko su pravi krivci, ali suočeni s nemogućnošću pronalaženja odgovora o tome što bi se moglo dogoditi u nadolazećim sedmicama, mjesecima ili godinama, mnogi se obraćaju čak I vidovnjacima kako bi im dali svoje prognoze ili proročanstva o ovoj situaciji.

Baba Vanga je, naprimjer, kako tvrde njeni sljedbenici, predvidjela "veliki rat" u Izraelu koji će ostaviti ozbiljne posljedice u Evropi, gdje bi se, kako se vjeruje, za nekoliko godina mogao uspostaviti "muslimanski halifat". Nešto slično kao Al Andalus ali na cijelom Starom kontinentu.

Takozvani "novi Nostradamus", Craig Hamilton-Parker uvjerava da će 2023. biti godina u kojoj će izbiti novi rat. Mogao bi početi strašni Treći svjetski rat. On je razradio scenario po kojem će započeti "neobičnom nesrećom ili incidentom" u kojem će se "avioni ili podmornice sudariti i tada će sve početi izmicati kontroli". Tako je pojasnio da bi sve počelo između SAD-a i Kine oko Tajvana, situacije u koju bi se uključila i Rusija, ali i Sjeverna Koreja, a tada bi Kina "prestala biti Kina i podijelila bi se".