Putovanje preko Atlantskog okeana

Putovanje brodom Mayflower bilo je sve samo ne lako. Hodočasnici su se suočili s teškim vremenskim uslovima, bolestima i nedostatkom hrane. Nakon više od dva mjeseca na moru, konačno su stigli do obala današnjeg Massachusettsa u novembru 1620. godine.

Po dolasku, hodočasnici su osnovali Plymouth Colony, prvu stalnu evropsku koloniju u Novoj Engleskoj. Ovdje su potpisali Mayflower Compact, dokument koji je uspostavio osnovna pravila samouprave i postavio temelje za budući demokratski razvoj u Americi.

Vjerske slobode

Hodočasnici, poznati i kao puritanci, tražili su vjerske slobode koje im nisu bile dostupne u Engleskoj. U to vrijeme, Engleska crkva bila je dominantna i nije tolerisala drugačije vjerske prakse.

Puritanci su željeli reformirati Englesku crkvu i prakticirati svoju vjeru bez straha od progona. U Novom svijetu, nadali su se da će moći slobodno prakticirati svoju vjeru i živjeti prema svojim vjerskim uvjerenjima.

Prvo zimovanje u Plymouth koloniji

Prvo zimovanje u Plymouth Colony bilo je izuzetno teško za hodočasnike. Stigli su kasno u jesen, što im je ostavilo malo vremena za pripremu skloništa i zaliha hrane. Zima 1620-1621. bila je surova, a mnogi su se suočili s bolestima poput skorbuta i upale pluća. Više od polovine hodočasnika umrlo je tokom te prve zime.

Preživjeli hodočasnici dobili su ključnu pomoć od lokalnih Indijanaca, posebno od Squanta, člana plemena Patuxet. Squanto ih je naučio kako saditi kukuruz, loviti ribu i koristiti lokalne resurse za preživljavanje. Također su uspostavili mirovni sporazum s poglavicom Massasoitom iz plemena Wampanoag, što je osiguralo mirne odnose i dodatnu podršku.

John Alden i njegovi potomci

John Alden, jedan od najpoznatijih putnika s Mayflowera, bio je ključna figura u ranim godinama Plymouth Kolonije. Bio je član posade broda, ali je odlučio ostati u Novom svijetu i postao je jedan od potpisnika Mayflower Compacta. Oženio se Priscillom Mullins, još jednom putnicom s Mayflowera, i zajedno su imali desetoro djece.


Slika Johna i Priscille Alden prema Georgeu Henryju Boughtonu iz 1884.

Njihovi potomci igrali su značajne uloge u američkoj povijesti, posebno tokom Američkog rata za nezavisnost:

John Adams - Drugi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i jedan od ključnih vođa Američke revolucije, bio je potomak Johna Aldena. Njegova uloga u pisanju Deklaracije o nezavisnosti i diplomatskim misijama u Evropi bila je ključna za uspjeh revolucije.

Samuel Adams - Istaknuti političar i revolucionar, poznat po svojoj ulozi u organizaciji Bostonske čajanke i kao jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država.

Također je bio potomak Johna Aldena. Njegova strastvena podrška nezavisnosti i sposobnost mobilizacije javnog mnijenja bili su ključni za revolucionarni pokret.

Isplovljavanje Mayflowera i osnivanje Plymouth Kolonije imaju ogroman značaj u američkoj historiji.

Tražili su vjersku slobodu i nove mogućnosti, a njihova odlučnost i hrabrost ostavili su trajni pečat na razvoj Sjedinjenih Američkih Država.