Predstavnici zemalja koje su se prve obratile dolazili su iz Namibije i Azerbejdžana. Obje zemlje će, prema njihovom izlaganju, glasati "suzdržano" o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Predstanik Namibije je rekao kako se u Srebrenici desio genocid, kao i u Ruandi, Njemačkoj i sada u Gazi, naveo je i da je već uspostavljen međunarodni dan sjećanja na ovaj zločin.

S druge strane, predstavnik Azerbejdžana nije spominjao genocid u Srebrenici, već samo istakao podršku "svim zemljama Balkana" te naveo kako ova država "podržava jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet svih zemnalja na Balkanu", te da "osuđuju sva uplitanja u unutrašnje poslove" ovih zemalja.

Pored ove dvije zemlje, slične poruke poslali su predstavnici Venecuele, Kube i Nikaragve. Angola će također biti suzdržana. Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata ponio se sramotno, prvo je podsjećao na žrtve genocida, na bebu Fatimu Muhić koju su srpski zločinci ubili u Srebrenici, zatim je rekao da će njegova zemlja biti suzdržana. Podsjetimo, to je zemlja koju je naš  ministar vanjskih polsova Elmedin Konaković predstavljao prijateljskom, kojoj je ukinuo vize, i gdje je najviše „diplomatskog posla“ uradio. Vidi se kako.

S druge strane Egipat je najavio da će podržati rezoluciju, dok se Kina izjasnila protiv rezolucije.