Julian Assange pušten je iz britanskog zatvora, navodi WikiLeaks, organizacija koju je on osnovao, a koja je na društvenim mrežama objavila njegovu snimku kako se u ponedjeljak navečer ukrcava na let koji je poletio iz Velike Britanije u londonskoj zračnoj luci Stansted.

Objava da je Assange na slobodi uslijedila je nedugo nakon što je objavljena vijest da se ove sedmice treba izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji bi mu omogućio povratak kući u rodnu Australiju.

Američki tužitelji rekli su u sudskim dokumentima da je Assange (52) pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za urotu za dobivanje i otkrivanje povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Očekuje se da će izjašnjavanje o krivici Juliana Assangea biti okončano u srijedu na prilično jedinstvenom mjestu - američkom okružnom sudu na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u južnom Pacifiku.

U pismu Ministarstva pravde (DOJ), implicira se da Assange ne vjeruje da će doći u SAD radi sporazuma o priznanju krivice. U njemu se navodi da nije voljan da se dobrovoljno vrati u kontinentalni dio SAD-a. Assange ima duboko nepovjerenje u američku vladu, idući toliko daleko da optužuje zvaničnike da su navodno planirali da ga ubiju.

I logistički, ostrva imaju smisla jer su dovoljno blizu Australije. Oni su udaljeni oko 3.200 km - a DOJ kaže da očekuje da se on vrati u svoju domovinu ubrzo nakon što sklopi sporazum o priznanju krivice.