Sobranje je sa 77 glasova "za" i 22 glasa "protiv" izabrala novu Vladu, čiji je premijer Hristijan Mickoski. Koaliciju čine VMRO-DPMNE, stranke koalicije Vredi i ZNAM. 

Poslanici SDSM-a i Ljevice glasali su protiv Vlade, a Evropski front je napustio sjednicu prije njenog kraja.

Evropski front smatra da nova većina nema legitimiteta među albanskim biračima i drugim etničkim zajednicama u Sjevernoj Makedoniji, rekao je u Sobranju Zijadin Sela. On je dodao da se na ovaj način izražava revolt što, kako je rekao, "ova većina počinje prvi dan pokušavajući da spreči slobodu govora i izražavanja poslanika".

"Iako je dogovoreno da se završi cijeli spisak svih koji su se javili da govore, oni su u posljednjem trenutku intervenirali primjedbama po istom obrascu kao i 2017. godine kada su spriječili da se smjena vlasti dogodi na miran i demokratski način. Istu strategiju je iza 8 sati uspostavio VMRO DPMNE zajedno sa svojim slugama i vazalima iz Vredi. Prvi brojčani legitimitet među Albancima je na evropskom frontu. Imamo preko 30 hiljada glasova više od Vredi", rekao je Sela.

Uslijedile su žestoke kritike programa VMRO DPMNE. Prema Seli u Makedoniji, politike moraju biti zasnovane na demografskoj realnosti, odnosno da uključuju sve etničke zajednice.

"Svi gledate Mickoskijev program. Nigdje nema ni riječi o albanskoj, turskoj, romskoj, bošnjačkoj ili vlaškoj etničkoj zajednici. Ne postoji nijedna riječ koja je preuzeta iz programa i platforme Worth Collation. U programu ima perverznih rečenica, a zamislite, ubačene u rubriku žene u centru društva, stavljaju i rečenicu da će vlada pokušati spriječiti HIV, SIDU i polno prenosive bolesti. To je segment za zdravlje, a ne u dijelu gdje treba tretirati ravnopravnost muškaraca i žena. To je perverzija."

On je dodao da u programu se ne može naći ni ono što je najvažnije za Sjevernu Makedoniju, a to su evropske integracije.

"Ne postoji rok kada će doći do ustavnih promjena. Spominje se EU, ali put do EU su ustavni amandmani. I to više nije bilateralni spor sa Bugarskom, već spor sa Evropskom unijom. Oni se igraju dnevne politike. Neka im vrate ime, hajde. Ali kombinuju laži pred građanima, samo da bi opstali u politici i za koje ciljeve znaju, a ne za dobro građana", rekao je Sela.

Prema njegovim riječima, u programu nije bilo mnogo o međunacionalnim odnosima.

"Spominju se samo dvije-tri riječi. Niko ne govori o zakonu, o osnovnim ljudskim pravima koja nedostaju u Makedoniji. Programom žele da pokažu nadmoć nad svim ostalim etničkim zajednicama. Realnost u Makedoniji je da je preko 54 posto Makedonaca, preko 30 posto Albanaca, a zajedno sa ostalim etničkim zajednicama oni čine 46 posto ukupnog stanovništva. Morat će se napraviti politike na osnovu ove demografske realnosti", rekao je Sela.

Novi premijer je u svom govoru poručio da neće biti ustavnih amandmana i bugarskog diktata dok je on premijer. 

"Ljudi koji me poznaju znaju da moja riječ teška kao planina. Daću sve od sebe dok sam živ da ispravim nepravdu, ali trenutno sam nemoćan. Morat ću da kažem taj sramotni pridjev. Vidjet ćete šta znači rad. Moja borba svaki dan bit će da ne razočaram građane. Obećavam da neću odustati. Naši građani zaslužuju bolje. Za nekoliko sati počinje prvih sto dana nove vlade. Obećavamo da ćemo podići standarde, smanjiti poreze, povećati penzije, pokrenuti front protiv korupcije i početak novih kapitalnih infrastrukturnih projekata", rekao je novi makedonski premijer Hristijan Mickoski.

On je istakao da je građanima potreban viši standard, veće plate, mirniji život, želja da žive u Makedoniji.

U novoj Vladi ima ukupno 20 ministarstava, a Vlada ima 24 člana. Pored premijera, tu su još 23 potpredsjednika Vlade i ministara, od kojih 20 ima resore.

Mickoski ima pet potpredsjednika, a jedan od njih će biti "prvi potpredsjednik vlade". U Vladinom kabinetu 15 članova je iz koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, šest iz koalicije Vredi i dva iz ZNAM.

Ministar unutrašnjih poslova je Pance Toškovski, za odbranu Vlado Misajlovski, za spoljne poslove i spoljnu trgovinu Timčo Mutuski, za finansije Gordana Kočoska Dimitrieska, potpredsednica Vlade i ministar saobraćaja Aleksandar Nikoloski, za informaciono društvo i digitalnu transformaciju Stefan Andonovski, ministar lokalne samouprave Zlatko Perinski.

Ministar u novoformiranom Ministarstvu energetike, rudarstva i mineralnih sirovina je Sanja Božinovska, u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi Cvetan Tripunovski, ministar prosvjete i nauke Vesna Janevska, ministar kulture i turizma Zoran Ljutkov, a ministar sporta Borko Ristovski. Ljupčo Dimovski je potpredsjednik Vlade i ministar političkog sistema, a Ivan Stoiljković, potpredsjednik Vlade zadužen za odnose sa zajednicama (manjinama), dok je Shaban Saliu ministar bez portfelja zadužen za integraciju i implementaciju romske dekade.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja i zamjenik predsjednika Vlade je Izet Mejiti, ministar bez portfelja i zamjenik predsjednika Vlade zadužen za upravljanje je Arben Fetai, ministar zdravlja Arben Taravari, za ministra EU integracija izabran je Orhan Murtezani, dok je za ministra socijalne politike, demografije i omladine Fatmir Limani, a za ministra ekonomije je Besar Durmishi. Igor Filkov je novi ministar pravde, a Goran Minčev ministar javne uprave.

Odobrenjem novog sastava vlade u Skupštini, Hristijan Mickoski postao je 13. premijer, koji će predvoditi 20. vladu od nezavisnosti zemlje.

S obzirom na dominantan utjecaj Orbana i Vučića na makedonsku desnicu, te da u Vladi ima ministra koji negira Genocid u Srebernici, S. Makedonija se opasno približava konceptu "Srpskog svijeta".