Ispraćaj i dženaza kompozitora Asima Horozića obaviti u petak, 6. oktobra 2023. godine u vremenu od 14 do 15 sati u Komemorativnom centru u Tuzli, a ukop na mezarju Moluhe (Tuzla), u skladu sa željom porodice.

Iz Grada Tuzle saopćili su da će se komemoracija u organizaciji Univerziteta u Tuzli, Srednje muzičke škole u Tuzli i Grada Tuzle održati istog dana u 11 sati u JU Narodno pozorište u Tuzli.

Komemoracija u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Sarajevske filharmonije, Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ održat će se u četvrtak, 12. oktobra 2023. godine u 11 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Bh. kompozitor svjetskog glasa, koji je ostavio neizbrisiv trag u historiji umjetničke muzike naše domovine, preselio je na bolji svijet 1. oktobra u 66. godini.

Između ostalog, komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a komponovao je i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija”, posvećen ubistvu tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave.