Viši sud u Užicu donio je prvostepenu presudu kojom su dvojica policijskih službenika iz Priboja – Z.D. i P.M. proglašeni krivim za djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, shodno članu 317 Krivičnog zakonika i osuđeni na kaznu kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci, uz primjenu mjere elektronskog nadzora.

Naime, jučer je Viši sud u Užicu okončao sudski proces vođen protiv policijskih službenika iz Priboja, koji su krajem decembra 2021. na porodičnom slavlju pjevali pjesme neprimjerenog sadržaja, kojima se izaziva mržnja i netrpeljivost prema pripadnicima islama.

- Mešihat IZ u Srbiji smatra da je pomenuta presuda Višeg suda u Užicu pozitivan korak u pravcu vraćanja i jačanja povjerenja u pravosudne organe Republike Srbije i ohrabrenje za sve Bošnjake, posebno one koji žive u Priboju, a koji su opravdano osjećali zabrinutost i uznemirenost nakon sličnih događaja tokom 2021/22. godine i ubistva Bošnjaka od strane policijskog službenika 2023. godine - navodi se u saopštenju.