U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se u svijetu svake godine obilježava 27. januara, građani Sarajeva, predstavnici vlasti, ambasada i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u petak su na starom Jevrejskom groblju "Borak", položili cvijeće na spomenik žrtvama nacističkog progona.

Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog društva La Benevolencija, rekao je prisutnima da je Holokaust krenuo tihim višestoljetnim antisemitizmom, tako što su se Jevreji obilježavali, etiketirali, proglašavali nacionalnim neprijateljima, a onda su se uništavale njihove sinagoge, imovina i u konačnici Jevreji koji su živjeli u Evropi.

Kako je kazao, antisemitizam je i danas živ u svijetu, ali je istakao da se Jevreji u BiH sigurno osjećaju na ovim prostorima.

"Nažalost, na globalnom nivou antisemitizam je u porastu. Danas vidimo ono što smo viđali 1930-ih godina prošlog stoljeća, vidimo da se Jevreji u Evropi napadaju, da se imovina njihova uništava i da se generalno vodi antisemitski rat protiv Jevreja, na isti način optuživajući nas da smo neprijatelji ljudi, država i vlada. S ovog mjesta želim poslati poruku da svi mi zajedno možemo učestvovati i boriti se protiv svih vrsta ksenofobije. Želimo poslati poruku mira, ljubavi, dijaloga i zajedništva. Nakon Holokausta svijet je rekao 'nikad više' da bi spriječio sve buduće genocide koji bi se mogli dešavati. Nažalost, to je čovječanstvo brzo zaboravilo pa smo imali slučaj Srebrenice, u Kambodži i drugim mjestima su se dešavali genocidi, ali i mnogi drugi ratni zločini nad civilnim stanovništvom samo zbog toga što su drugačiji", rekao je Andrle.

Ove godine Vijeće ministara BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu, organizira Komemorativnu akademiju posvećenu 27. januaru - Međunarodnom danu sjećanja na Holokaust.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta će se nastaviti u sali Jevrejske opštine gdje će biti održana i centralna komemorativna akademija.

U novembru 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Tog datuma 1945. godine sovjetske trupe oslobodile su zloglasni logor Auschwitz. Punih 60 godina radilo se na otkrivanju historijskih, kulturnih, psiholoških, civilizacijskih uzroka koji su omogućili pogrom Jevreja, ali i na pronalaženju odgovarajućeg lijeka da se to više nikada i nikome ne desi.