Ekonomija u vezi sa halal proizvodima, odnosno proizvodima koji ispunjavaju islamske standarde, ima veoma svijetlu budućnost, smatra Mohammad Kabir Hassan, ekonomista sa Univerziteta New Orleans.

˝Većina ´halal ekonomije´ je u sektoru finansija, ali treba proširiti i nefinansijski dio. Ova je ekonomija vrijedna 6 milijardi dolara, ali većinu čine islamske finansije, oko 4 milijarde dolara. Dakle, zaista moramo proširiti nefinansijski dio halal ekonomije. Halal ekonomija je širi koncept, koji pokriva mnoge oblasti poput tekstila, kozmetike i medicinskih proizvoda˝, podsjetio je Hassan, dodajući da treba reklamirati prednosti halal proizvoda i usluga, ali i da turska halal ekonomija može biti neka vrsta uzora za ostatak muslimanskog svijeta.

Također je rekao da Turkiye ima veoma raznoliku ekonomiju, a izvozi hiljade proizvoda u 200 različitih zemalja.

˝Turska ima bogatu historiju i veoma dinamičnog lidera, a islamskom svijetu zaista nedostaje vođstvo, nema baš mnogo lidera kao što je (turski predsjednik Recep Tayyip) Erdogan˝, izjavio je za Anadolu Agency.

Spominjući novi ekonomski model zemlje zasnovan na investicijama, proizvodnji, zapošljavanju i izvozu, Hassan je rekao da se model mora integrisati sa konceptom islamskih finansija i halal ekonomije.

˝Moramo preći na finansiranje bez kamata˝, dodao je.

Kritikujući postojeću staru ekonomsku politiku, izjavio je: ˝Kad god inflacija raste, vi povećavate kamatnu stopu. Da, snižavate inflaciju, ali završavate i sa recesijom. I onda, opet smanjite kamatnu stopu pa ekonomija ide gore, tako da je ovo privremeno rješenje˝.