Petog juna 1944. godine, savezničke zračne snage bombardovale su Cazin. Tom prilikom, prema podacima Cazinskog Centra za kulturu i turizam, srušena je takozvana „Popova kuća“ pri čemu je stradalo mnogo njemačkih vojnika. „Popova kuća“, sagrađena za vrijeme austrougarske uprave, bila je u vlasništvu Manojla Sučevića. U njoj je bila smještena čitaonica, skladište soli (zbog čega je u narodu nazivana „monopol“) i gostionica za viđenije goste (činovnici i trgovci).

Cazin je bombardovao 12. skvadron SAAF-a (anglo-američkih zračnih snaga) naoružan bombarderima B-26 Marauder a nakon napada je ostalo mnoštvo poginulih civila. U opisu snimka stoji da je Cazin bombardovan na zahtjev snaga pod komandom maršala Tita. 

Bihać, Cazin i ostali gradovi u okolini bili su znaĉajno njemaĉko vojno uporište i podruĉje preko kojeg je tekao cjelokupni promet za Dalmaciju, i to željezniĉkom prugom do Bihaća, a od Bihaća prema Dalmaciji cestovnim pravcem Donji Lapac – Graĉac – Knin. Kroz Bihać su gotovo svakodnevno prolazile razliĉite njemaĉke vojne jedinice. Osim Nijemaca u Cazinu su bile stacionirane i jedinice 8. ustaške bojne s oko 450 vojnika, jedna satnija 10. ustaške bojne koja je brojala oko 100 pripadnika, oko 200 legionara 373. legionarske divizije dok su u Ostrošcu bile smještene dvije satnije legionara 373. divizije.

Prema podacima iz Vojnog arhiva NDH od osmog juna 1944. godine, bombardovanje Cazina izvršeno je bombama težine 100-500 kilograma s visine 1500-2000 metara i trajalo je tri minute. Pri bombardovanju je uništeno je 18 kuća dok je 49 kuća bilo teško oštećeno. Osim velike materijalne štete bilo je i civilnih žrtava.

Po ovom izvoru, do 8. juna 1944. g. bilo je 69 mrtvih i oko 100 ranjenih civila dok je među njemaĉkom i hrvatskom vojskom bilo više od 60 mrtvih i ranjenih a dodaje se i da je bombardovanje izvršeno oko 19.00 sati kad se stanovništvo koje se tokom dana skrivalo od bombardiranja vratilo svojim kućama, smatrajući da tako kasno neće biti bombardovanja što je rezultiralo velikim brojem mrtvih.