U Westbourne Grove 74, jednoj od glavnih ulica u popularnoj londonskoj četvrti Notting Hill, nalazi se veganski restoran Farmacy. “Divno mjesto, lijepo osoblje, užasna hrana”, rekla je Marina O'Loughlin u svojoj recenziji za novine The Guardian. Govorila je o poslovnom projektu Camille Al-Fayed (38), jedne od četvero potomaka egipatskog milijardera, tajkuna Muhameda Al-Fayeda, koji je 30. augusta preminuo u 94. godini života.

Različiti poslovi kojima su se bavili potomci osobe koja je posjedovala robnu kuću Harrods, suštinski simbol britanskog luksuza, imali su prilično osrednje rezultate, unatoč tome što su primili značajnu finansijsku injekciju od oca. Pravi poslovni projekat Jasmine (42 godine), Karima (39), Camille i Omara (35), dviju kćeri i dva sina iz milionerovog braka sa finskom glumicom i manekenkom Heini Wathen (68 godina), sastoji se od uzimanja najvećeg dijela od gotovo dvije milijarde eura na koliko se procjenjuje Al-Fayedovo naslijeđe.

Britanski tabloidi već govore o borbi za kontrolu nad carstvom. Nakon Muhamedove smrti, porodica je u službenom saopćenju govorila o "voljenom ocu, suprugu i djedu, koji je umro mirno i okružen svojim najmilijima". Taj mir posljednjih trenutaka, međutim, nije imao veze s prijašnjim godinama, kada su Britanci počeli doznavati za prljavo rublje između djece koje su prenosili tabloidi.

Tokom 2020. izašla je na vidjelo neugodna svađa između Camille i njezinog mlađeg brata Omara. Najmlađi član porodice, koji je identificiran kao Al-Fayedov nasljednik na čelu njegovih poslova, odlučio je, međutim, krenuti sam sa svojom firmom ESTEE, sa sjedištem u Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U maju te godine, Omar je kazao da ga je njegov šura Muhamed Esreb, sirijski biznismen oženjen Camillom, pretukao tokom porodičnog okupljanja na seoskom imanju u Surreyju, gdje je Al-Fayed živio u penziji posljednja dva desetljeća. Omar je tražio odštetu veću od 120.000 eura. Camilla je sucu rekla da je njezin brat bio napušen tokom incidenta. Sudija je tražio između sebe riješe problem kako bi izbjegli daljnju javnu sramotu i veće finansijske troškove.

Jasmine živi mirnim životom u Kentu, u južnoj Engleskoj, sa suprugom, Velšaninom Noahom Johnsonom, bivšim bokserom, bivšim svjetskim prvakom u disco plesu i kćeri. Njeni pokušaji da postane poduzetnica u modnoj industriji nisu uspjeli. Karim, koji je gluh što je posljedica meningitisa koji je dobio u dobi od dvije godine, strastveno se bavi fotografijom i vodi Karim Fayen Hearing Centre, filantropsku organizaciju koja nudi pomoć osobama s problemima sluha.

Rahmetli Muhamed, poslovni čovjek, vlasnik londonske robne kuće Harrods, kao i fudbalskog kluba Fulham, bio je istaknuti igrač u britanskom privrednom i političkom životu, a njegov sin Dodi dospio je naslovnice časopisa zbog romanse s Dianom Spencer, Lady Di. Oboje su poginuli u saobraćajnoj nesreći u Parizu, 31. augusta 1997. godine.

Osim što je 1985. preuzeo vlasništvo nad robnom kućom Harrods, Muhakmed je iste godine kupio pariški hotel Ritz, parišku vilu u kojoj su boravili vojvoda i vojvotkinja od Windsora (kralj Edward VIII. koji je abdicirao u korist svog brata), te imanje u Škotskoj od više od 26.000 hektara. Te se godine, osim toga, oženio majkom svoje četvero djece. Tokom svog života, Al-Fayed je stekao luksuzne stanove u londonskom Park Laneu i na njujorškom Manhattanu; dvorac s gotovo 30.000 hektara zemlje, devet Rolls-Royceva i spektakularnu zbirku umjetnina.