Iz farmaceutske kompanije Pfizer saopćeno je da njihova najnovija istraživanja provedena na djeci od dvije do pet godina pokazuju da njihova vakcina Pfizer-BioNTech nije pružila očekivani imunitet kod djece tako da će biti potrebno primijeniti i treću dozu na ovoj grupi stanovništva.

"U klinička ispitivanja sada će biti uključena procjena efikasnosti treće doze od tri mikrograma koja će se primjenjivati najmanje dva mjeseca nakon primanja druge doze s ciljem osiguranja bolje zaštite u ovoj grupi stanovništva", istaknuto je.

Valja istaći i to da je Pfizer smanjio dozu koja se primjenjuje kod mlađe djece u usporedbi s onom koja se daje odraslima. Tačnije, za dobnu grupu od 12 i više godina doza je 30 mikrograma, za djecu 5-11 godina deset, a za najmlađu tri mikrograma.

Preliminarna ispitivanja su pokazala da bi ova smanjena doza trebala izazvati jak imunološki odgovor kod djece i smanjiti rizik od pojave nuspojava.

Također, iz navedene kompanije su dodali kako planiraju u prvom dijelu 2022. godine, ako se istraživanja pokažu uspješnim, dostaviti nadležnim regulatorima sve potrebne informacije kako bi dobili odobrenje za upotrebu vakcine kod djece od šest mjeseci do pet godina, piše CNN.