Blue-chip FTSE 100 indeks je pao za skoro 293 poena na 7.344 poena, što je dnevni pad od 3,8%.

To je najveći jednodnevni pad od 24. februara 2022., kada je Rusija napala Ukrajinu.

Najveći pad zabilježila je finansijska grupa Prudential, koja je pala za 12%, a slijede rudarska kompanija Glencore (-10,7%) i Barclays banka (-9%).

Energetske kompanije BP i Shell pale su za preko 8%, nakon današnjeg pada cijene sirove nafte.

“Investitori su i dalje nervozni zbog onoga što bi moglo vrebati u sjeni”, rekao je Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bell, te dodao: „Nije ni čudo što su investitori i dalje oprezni prema velikim bankama s obzirom da je kreditna agencija Moody's smanjila svoje izglede za američki bankarski sistem na 'negativne'.Investitori se stalno pitaju 'ko je slijedeći?' i dok ne bude više jasnoće, investitori će biti oprezni prema finansijskom sistemu”.

Bio je to još jedan turbulentan dan na finansijskim tržištima i, nažalost, ne čini se da je najgore iza nas.

Tako kaže Craig Erlam, viši tržišni analitičar u OANDA, koji dodaje: “Strah je ponovo zahvatio tržišta, zabrinuti smo zbog ponavljanja prošlih kriza - jedne posebno, iz očiglednih razloga – i implikacija na finansijski sistem i globalnu ekonomiju. Naravno, ovo je prirodno kada se tako malo zna o situaciji i o tome šta ona na kraju znači za zdravlje ostatka sistema”.

Nedostatak informacija iz Švicarske centralne banke i regulatora o situaciji u Credit Suisseu samo je podstakao strahove, dodaje Erlam.

“Sada smo u situaciji da se pitamo koliko će se situacija pogoršati. Na naplatu dolazi račun za deceniju niske kamatne stope i ogroman eksperiment kvantitativnog popuštanja”, objašnjava Erlam.

Izvor: The Guardian