Čini se da je novi saudijski nastavni plan i program uklonio ime Palestine sa geografskih karata školskih udžbenika.

Slike iz udžbenika društvenih i nacionalnih studija 2023-24 prikazuju mapu Saudijske Arabije i okolnih zemalja, pri čemu je područje Palestine ostavljeno neimenovano, za razliku od mapa u udžbenicima iz 2022. godine, kaže se u izvještaju proizraelskog think tanka IMPACT-se.

IMPACT-se je think tank koji analizira školske nastavne planove i programe i ima urede u Izraelu i Velikoj Britaniji. Međutim, u prošlosti je bio predmet kontroverzi.

Najnoviji saudijski nastavni planovi i programi pokazuju značajne promjene u udžbenicima iz prethodne akademske godine, čak i u terminologiji.

Riječi koje se smatraju "neprijateljskim" prema Izraelu uklonjene su iz nekoliko tekstova u nastavnom planu i programu, posebno termini kao što su "neprijatelj" i "cionistički neprijatelj", a tekst koji upozorava na izraelske ambicije u regionu i napore da se Palestinci protjeraju sa njihove zemlje je također uklonjen.

Udžbenik, prema IMPACT-se, pominje istočni Jerusalem kao okupiranu i palestinsku prijestolnicu, umjesto cijelog Jerusalema.

Cionizam se takođe više ne spominje kao "rasistički evropski pokret", a izmijenjen je i drugi vrlo kritičan jezik Izraela.

Ukupno je uklonjen 21 slučaj anti-izraelskog raspoloženja iz starih udžbenika.

Nagađa se da su te promjene vezane za pregovore u kojima posreduju SAD u cilju normalizacije odnosa između Rijada i Tel Aviva.

SAD su ranije ovog mjeseca rekle da su blizu postizanja odbrambenog pakta sa Saudijskom Arabijom, koji bi mogao napraviti put za normalizaciju s Izraelom. Rijad je rekao da neće posredovati u odnosima s Izraelom prije nego što mu se odobri palestinska državnost, što je izraelska ekstremno desničarska vlada odbila.