Za mene je ono što se dešava u Gazi, i oko nje u drugim zemljama, pravi rat. Rat da spasimo koliko god možemo života u Gazi, što je naša sveta dužnost prema našim bližnjima.

Rat ne metaka i bombi koji ja nemam, ne želim da imam i mrzim ih svim svojim bićem, već rat ideja, kulturni rat, egzistencijalna bitka za moju ljudskost i ljudskost čovječanstva.

Rat protiv onih koji nas pokušavaju natjerati da ne marimo, ili da to ne pokažemo.

Za mene je ovo rat ne samo zato što je moje ime, moje naslijeđe, historija moje porodice i mog naroda, sve ono što sam u djetinjstvu smatrao lijepim i slatkim, moja ljudskost, moj judaizam, sve je oteto i naoružano za ideologiju i poruku brutalnosti, nasilja i mržnje koju nikada ne bih mogao prihvatiti za milijardu triliona godina.

Za mene kao živog, mislećeg, pišućeg čovjeka, ovo je rat ogromnih, kataklizmičkih posljedica: ako izgubim – ako izgubimo – onda je sve izgubljeno. Tada nijedno dijete, nijedna majka, nijedan otac, nijedan brat, nijedna sestra, nikada neće biti sigurni. Nikad. Neću izdati sve te ljude tako što ću se ne pojaviti u ovom ratu ideja, iako me nikada neće upoznati. Volim ih i jednako mi je stalo do njih (ne treba mi nikakav bog za ovo. Ovo sam ja).

Za mene je ovo rat jer nisam mogao živjeti sam sa sobom u svijetu u kojem je to legitimno, zakonito, prihvatljivo. Da li bih mogao? Da li biste vi mogli živjeti sami sa sobom u lijepoj udobnoj kući kada nekoliko ulica dalje, ili hiljadama milja dalje, svakodnevno ubijaju stotine djece? Da li bi ti mogao? Šta si onda ti?

Za mene, a i za vas, bez obzira shvatili to ili ne, i definitivno bez obzira na to jeste li Palestinac ili ne, ovo je stvarna, stvarna, egzistencijalna borba.

Savjetovao bih svima koji ovo čitaju: nemojte se ometati ili zbuniti. Ne pitajte "Šta mogu učiniti?". Pronađite šta da radite. Povežite se s drugim ljudima. Pridružite se pokretu (postoji vam jedan blizak za koji nikada niste čuli, jer je sistem dizajniran da razdvaja. Postoji jedan. Obećavam vam. Pronađite ga. Pridružite mu se).

Viči glasnije. Idi protestiraj i povedi na proteste druge ljude koji možda nikada nisu pošli bez tebe. Budite jači i odlučniji svakim danom. Ovo nije daleki, jednokratni rat. Ovo je dom za sve nas. Ovo je naša budućnost i kako će ona izgledati.

Za mene, i baš me briga kako to neko drugi vidi, ovo je rat vrijednosti, kulture i filozofije, rat koji će imati nezamislive posljedice do kraja naših života. Svi moramo biti hrabri i pojaviti se.

Niko ne smije skrenuti pogled sa umirućeg djeteta, bez obzira na to koliki je pritisak na njega. Ako to učinite, ako skrenete pogled, poslije nećete biti vlasnik svog pogleda. Nećete imati svoje oči. Provest ćete ostatak svojih dana gledajući svijet očima robota, ili roba, i znat ćete to.

Za mene je to suština svega.