Srebro je jedan od najcjenjenijih plemenitih metala na planetu. Po bijeloj boji i metalnom sjaju lako ga je prepoznati, a zbog brojnih svojstava ima široku ekonomsku vrijednost, čija cijena varira ovisno o ponudi i potražnji na međunarodnim tržištima. U vuropi je nedavno otkriveno najveće nalazište srebra na svijetu, u zemlji koja pripada Evropskoj uniji.

Riječ je o Poljskoj. Rudarstvo u ovoj zemlji već godinama ima značajnu ulogu u ekonomiji, a kroz historiju je ovo područje bilo prepoznatljivo po velikim prirodnim bogatstvima, poput uglja, bakra, olova ili cinka, ali i srebra, materijala koji je već korišten kao zajednička valuta u drevnim civilizacijama i stoljećima je igralo važnu ulogu u svjetskoj trgovini.

Primjer je poljska regija Šleska, poznata po tome što je dugo bila globalno rudarsko područje. Mjesto gdje se nalazi rudnik srebra, cinka i olova je Tarnowskie Góry, slikoviti gradić udaljen 50 kilometara od glavnog grada regije, Katowica, i koji u svom podzemlju ima gotovo 150 km koridora stvorenih tokom posljednjih 400 godina kroz ekstrakciju ovih metala. Mjesto svjetske baštine.

Prema najnovijem izvještaju Mineral Commodity Summaries 2024, koje je pripremio Geološki institut Sjedinjenih Država (USGS), posljednjih su mjeseci pronađena nalazišta koja su omogućila pronalaženje najvećih svjetskih rezervi srebra.

Količine ovog metala dosežu 170.000 tona, a na tržištu bi imale procijenjenu vrijednost od više od 125 milijardi dolara. Značajan rast, budući da je prije nekoliko godina procjena zaliha iznosila 65.000 tona, što predstavlja porast od 161,5%.

Poljskoj bi s tim nalazištima bio zajamčen protok ekstrakcije od 130 godina, što predstavlja vrlo pozitivan podatak budući da svjetska industrija procjenjuje da bi moglo doći do nestašice ovog materijala za otprilike dvadeset i sedam godina.