Povodom posljednjeg medijskog istupa gradonačelnika Mostara Marija Kordića, Gradska organizacija Stranke demokratske akcije Mostar skreće pažnju javnosti da, još aktuelni gradonačelnik Grada Mostara i kandidat za budućeg, ni nakon skoro punog mandata, nažalost, nije shvatio da pozicija gradonačelnika podrazumijeva ravnomjerno predstavljanje i zastupanje interesa svih građana i cijelog grada, a ne ekskluzivno jednog naroda ili jednog zamišljenog dijela grada.

- U svom istupu Kordić je, još jednom, targetirao Muftiju mostarskog te, vjerovatno misleći na svoje postupke,  optužio ga za podizanje vjerskih i nacionalnih tenzija u Mostaru.

Govoreći o Centralnoj zoni Grada Mostara, gradonačelnik je proizvoljno i ničim izazvan, izjavio da se “Mevlana ni u kom slučaju neće graditi na onom području…” pojašnjavajući da spomenuti lokalitet nije predviđen za izgradnju objekata takve vrste.

Ne želimo vjerovati da gradonačelnik, ni nakon skoro 4 godine mandata, ne poznaje vlastite nadležnosti i procedure donošenja odluka. Podsjećamo njega i cjelokupnu javnost da je Gradsko vijeće Grada Mostara svojom odlukom obavezalo gradonačelnika da putem međunarodnog javnog poziva pribavi Regulacioni plan za Centralnu zonu, koji će definisati namjenu navedenog prostora - ističe se u reakciji GO SDA Mostar.

S tim u vezi, naglašavamo kako zadnju riječ o namjeni prostora daje Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana, a ne gradonačelnik samovoljno te ga pozivamo da se vrati u okvire svojih nadležnosti i sprovede odluke Gradskog vijeća, umjesto ignorisanja istih, podvlače iz SDA.

- Imajući u vidu sve navedeno, još jednom naglašavamo potrebu jedinstvenog djelovanja i nastupa svih onih koji žele da na čelu Mostara bude osoba koja će zastupati interese svih građana i cijelog grada.

Gradska organizacija SDA Mostar još jednom nedvosmisleno izražava svoju punu podršku legitimnim zahtjevima Islamske zajednice i Muftije mostarskog dr. Salema ef. Dedovića u pogledu izgradnje interkulturnog centra “Mevlana” - poručuje se na kraju saopćenja.

Reagovalo je i Muftijstvo mostarsko, jasno poručujući da Kordić nije osoba koja će odlučivati o mjeri prava muslimana Bošnjaka u ovom gradu.

Podsjetili su također, i na historiju ovog hercegovačkog grada, koju gradonačelnik Kordić uporno negira.

- Nažalost, sudeći prema posljednjim javnim istupima aktuelnog mostarskog gradonačelnika, za Marija Kordića, izgleda, ne postoji Mostar prije 1993. godine. Zato po njemu u Mostaru nema mjesta ni za Lakišića harem, ni za harem Kantarevac, kao ni za sve druge vakufske lokalitete koji svjedoče o nekadašnjem Mostaru, a nalaze se zapadno od rijeke Neretve - naglašava se u saopćenju.