Bivši specijalni tužitelj Robert Mueller, poznat po istrazi o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, u svojoj novoj knjizi upozorava da Sjedinjene Američke Države još nisu spremne za neposredne ruske napade na njihove izbore.

Muellerova istraga, koja je trajala 22 mjeseca, otkrila je opsežne napore Rusije da se umiješa u američke izbore putem hakiranja i dezinformacija. Iako nije pronašao dokaze o zavjeri između Trumpove kampanje i ruske vlade, Mueller je naglasio ozbiljnost prijetnje koju predstavljaju strani akteri.

U svojoj knjizi Mueller ističe da su SAD podložne novim oblicima cyber napada i dezinformacija koji bi mogle ugroziti integritet budućih izbora. “Naša infrastruktura za cyber sigurnost nije dovoljno jaka da se suprotstavi sofisticiranim napadima koje Rusija može izvesti”, piše Mueller.

Mueller također kritikuje trenutnu administraciju zbog nedostatka adekvatnih mjera za zaštitu izbornog procesa. “Bez odlučnih koraka ka jačanju naše cyber odbrane, riskiramo ponavljanje scenarija iz 2016. godine”, upozorava on.

Ova upozorenja dolaze u trenutku kada se SAD pripremaju za predsjedničke izbore 2024. godine, a mnogi stručnjaci za sigurnost izražavaju zabrinutost zbog mogućih stranih miješanja. Muellerova knjiga služi kao podsjetnik na važnost zaštite demokratskih procesa i potrebu za kontinuiranim naporima u borbi protiv cyber prijetnji.

Ova knjiga također pruža detaljan pregled metoda koje su ruski operativci koristili za miješanje u izbore 2016. godine, uključujući hakiranje emailova Demokratskog nacionalnog komiteta i korištenje društvenih mreža za širenje lažnih informacija. On naglašava da su ove taktike evoluirale i postale još sofisticiranije, što predstavlja dodatni izazov za američke sigurnosne agencije.

Osim toga, Mueller ističe potrebu za međunarodnom saradnjom u borbi protiv cyber prijetnji. “Ovo nije problem koji SAD mogu riješiti same. Potrebna je globalna saradnja kako bi se efikasno suprotstavili ovim prijetnjama” piše on.

Muellerova upozorenja dolaze u trenutku kada se mnoge zemlje suočavaju s rastućim prijetnjama cyber napada, a njegova knjiga služi kao važan podsjetnik na potrebu za stalnim unapređenjem sigurnosnih mjera i međunarodne saradnje u borbi protiv ovih prijetnji.

Ko je Robert Mueller

Robert Swan Mueller III rodio se 7. augusta 1944. godine u New Yorku. Poznat je kao američki pravnik i bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI). Evo nekoliko ključnih točaka iz njegove karijere:

Diplomirao je na Sveučilištu Princeton, magistrirao na Sveučilištu New York, a pravni studij završio na Sveučilištu Virginia.

Služio je kao oficir u Marinskom korpusu SAD-a za vrijeme Vijetnamskog rata, gdje je odlikovan Bronzanom zvijezdom za hrabrost i Purpurnim srcem.

Prije nego što je postao direktor FBI-a, Mueller je radio kao pomoćnik američkog državnog odvjetnika, američki državni odvjetnik i pomoćnik državnog odvjetnika za kazneni odjel.

Služio je kao šesti direktor FBI-a od 2001. do 2013. godine, a njegov mandat produžen je za dvije godine nakon isteka zakonskog ograničenja od deset godina.

Godine 2017. imenovan je za specijalnog savjetnika za istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.