Rusko-Azerbejdžansko partnerstvo

Rusija i Azerbejdžan su u posljednjih nekoliko godina značajno ojačali svoje odnose, posebno u energetskom sektoru. Azerbejdžan, bogat naftom i gasom, postao je ključni partner za Rusiju, koja traži stabilne izvore energije i saveznike u regionu. Ova saradnja dodatno jeučvršćena kroz zajedničke infrastrukturne projekte, poput predloženog Zangezurskog koridora, koji bi povezao Azerbejdžan s njegovom eksklavom Nahičevan, zaobilazeći armenske kontrolne tačke.

Iranska dilema

Iran, s druge strane, vidi ovaj koridor kao stratešku prijetnju. Teheran strahuje da bi otvaranje Zangezurskog koridora moglo ugroziti njegov pristup Evropi i širem svijetu, te promijeniti granice koje dijeli s Armenijom. Iranski ministar vanjskih poslova, Sayeed Abbas Araghchi, nedavno je izrazio nezadovoljstvo ruskom podrškom Azerbejdžanu, naglašavajući da Iran neće tolerirati bilo kakvo prekrajanje granica.

Tenzije i diplomatski potezi

Tenzije između Irana i Azerbejdžana dodatno su pojačane zbog sve bližih odnosa Bakua s Izraelom. Iran optužuje Azerbejdžan za podsticanje separatističkih tendencija među iranskim Azerima i vidi izraelsko prisustvo u Azerbejdžanu kao direktnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. Ove tenzije dovele su do niza diplomatskih incidenata, uključujući protjerivanje diplomata i optužbe za špijunažu.

Rusija na tankom ledu

Rusija pokušava balansirati svoje odnose s Iranom i Azerbejdžanom kako bi održala stabilnost u regionu. Međutim, podrška Zangezurskom koridoru stavlja Moskvu u nezavidan položaj, jer mora balansirati između svojih strateških interesa i očuvanja dobrih odnosa s Teheranom. Predstojeći samit BRICS-a, zakazan za oktobar, mogao bi biti prilika za ruske i iranske lidere da razjasne svoje stavove i pokušaju pronaći zajednički jezik.

Potencijalni rizici

Tenzije između ovih zemalja nose nekoliko rizika za region:

- Regionalna nestabilnost može dovesti do šireg sukoba.
- Eskalacija sukoba može rezultirati vojnim sukobima.
- Ekonomski uticaji mogu negativno uticati na energetske projekte.
- Povećanje uticaja vanjskih sila može dodatno komplikovati situaciju.
- Humanitarna kriza može nastati zbog sukoba i nestabilnosti.
- Etnonacionalne tenzije mogu podstaći unutrašnje sukobe.

Odnosi između Irana, Rusije i Azerbejdžana su kompleksni i dinamični, oblikovani nizom geopolitičkih interesa i izazova. Dok Rusija i Azerbejdžan jačaju svoje partnerstvo, Iran se suočava s dilemom kako zaštititi svoje nacionalne interese bez daljnjeg pogoršanja situacije na svojim granicama.