Safeya Binzagr je "spasila" je autohtonu saudijsku kulturu koja je sredinom 19. stoljeća bila sve više ugrožena modernizacijom. Svjesna ograničenja usmene  historije - u to vrijeme vođenje zapisa nije bila uobičajena praksa u Arapskom zaljevu - Binzagr je tokom nekoliko godina dokumentirala tradicionalnu arhitekturu i rituale. Pretočila je te studije u zamršene kolaže od tkanine, ekspresivne skice i slike hrabrih boja.

Rođena u Al Baladu u Džedi 1940. godine, Binzagr je odrastala uz novoujedinjeno kraljevstvo. Novac od nafte slijevao se u velike urbane projekte, ali umjetnička infrastruktura nije postojala. Mogućnosti umjetnika da profesionalno uspije bile su ograničene. To se dijelom promijenilo zbog nje, stoji u članku koji je objavila Koha.

Napustila je Arabiju kako bi studirala u Kairu i kasnije u Londonu, da bi se konačno vratila kući kasnih '60-ih. Kao profesorica podupirala je stvaranje konteksta za proučavanje regionalne umjetnosti. A 1968. godine, zajedno sa svojom prijateljicom, Mounirah Mosly, izlagala je u ženskoj školi Dar Al Tarbiya, postavši jedna od samo dvije umjetnice koje su ikada održale umjetničku izložbu u Saudijskoj Arabiji.

Godine 1995. otvorila je Darat Safeya Binzagr, tada prvi i jedini kulturni centar u Saudijskoj Arabiji. Kursevi za studente i privatni satovi za žene, kao i mjesečni likovni salon samo za žene.

Binzagr je nastavila izlagati u regiji i Evropi, postavši jedna od prvih saudijskih umjetnica s međunarodnom publikom. Njezin rad, iako teško zanemaren u umjetničkoj evidenciji Arapskog zaljeva, postao je ponovo predmetom pažnje  kritičara posljednjih godina zbog uključivanja u nekoliko izložbi visokog profila. Njen portret žene u žutoj haljini bio je dio izložbe "Khaleej Modern: Pioniri i kolektivi na Arapskom poluotoku" 2022. u Umjetničkoj galeriji NYU Abu Dhabi.

Binzagr je također bila uključena u drugo izdanje bijenala savremene umjetnosti "Diriyah" Saudijske Arabije, koje je zatvoreno u maju. Njena je umjetnost bila predstavljena u odjeljku Moderno naslijeđe i geopolitika, izlogu prethodne generacije južnoazijskih i zaljevskih umjetnika, gdje je bila među najboljim izloženim djelima.

Binzagr je 2017. godine saudijski kralj Salman bin Abdulaziz odlikovao prvorazrednim počastima za njene napore u očuvanju saudijske umjetnosti i kulture.