Turska aviokompanija Turk Hava Yollari (THY) objavila je kako su ojačali saradnju sa srbijanskim nacionalnim avioprevoznikom Air Serbia.

Na 78. Godišnjoj generalnoj skupštini IATA-e održanoj u Dohi, glavnom gradu Katara, potpisana je službena "izjava o razumijevanju" između generalnog direktora THY-a Bilala Eksija i generalnog direktora (CEO) Air Serbia Jirija Mareka.

Prema ovom dokumentu, THY i Air Serbia će istražiti načine dublje komercijalne saradnje u cilju poboljšanja kvalitete postojećih usluga i proširenja ponude i prednosti koje se nude gostima, postavljajući temelje za poslovno partnerstvo dviju kompanija koje će ponuditi konkurentnije i pristupačne letove između Turkiye i Srbije.

Proširenjem saradnje Air Serbia će od jula pokrenuti dodatne letove na liniji Beograd-Istanbul na 10 letova sedmično. THY će, s druge strane, dodijeliti širokotrupne avione na ovu rutu dva puta sedmično.

Dvije kompanije će pregovarati o izradi zajedničkih studija u oblastima transporta tereta i "Frequent Flyer Programa (FFP)", te razviti alternative saradnje u pogledu mogućeg zajedničkog korištenja putničkih salona u mrežama letova.

Air Serbia i THY su do sada potpisali i razvili više codeshare ugovora (Ugovora o zajedničkom letu) za odredišta unutar svojih mreža letova.

Codeshare letovi nude brze i praktične veze za putnike koji putuju iz Istanbula, najvećeg grada Turkiye i velikog čvorišta zračnog prometa u regiji, do Beograda i šire, kao i za goste koji putuju iz glavnog grada Srbije u Istanbul i druge regije.